AFM not amused door huurverklaring BLG Wonen

AFM not amused door huurverklaring BLG Wonen

De AFM is niet blij met het plan van hypotheekverstrekker BLG Wonen om te gaan werken met een huurverklaring om duurhuurders toch een hypotheek te kunnen verstrekken, zo heeft de toezichthouder aan het AD laten  weten.

Met de huurverklaring kan een huurder aantonen dat hij – mede op basis van gedragen huurlasten uit het verleden – zijn hypotheeklasten nu en op termijn ook zou kunnen betalen. De huurverklaring is een reactie op de vraag van veel duurhuurders waarom zij wel een hoge huur mogen betalen, maar niet een woning kunnen kopen met lagere maandlasten. BLG Wonen, onderdeel van de Volksbank, wil met het initiatief de woningmarkt toegankelijker maken voor huurders uit de vrije sector.

Oprekking normen

Hoewel het plan, er is in eerste instantie sprake van een proef, bijval kreeg, is de AFM kritisch. Een woordvoerder laat aan het AD weten dat een oprekking van de verstrekkingsnormen niet wenselijk is. Deze zijn in reactie op de kredietcrisis behoorlijk aangescherpt. Volgens de zegsvrouwe zijn hypotheek- en woonlasten ook niet één op één met elkaar te vergelijken. Ze wijst op de langlopende verplichting die consumenten met een hypotheek aangaan, de extra belastingen en de onderhoudslasten die zelf gedragen moeten worden. 'Enkel een huurverkla­ring is geen middel om aan te tonen dat iemand voor een hypotheek in aanmerking komt.'

Onderbouwd uitleggen

Volgens de AFM biedt de wetgeving in incidentele gevallen wel de mogelijkheid om buiten de kaders om, mits goed onderbouwd uit te leggen waarom een financiering toch verantwoord is.

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.