Wessels zette Roger Lips namens SNS onder druk

Wessels zette Roger Lips namens SNS onder druk

Miljardair Dik Wessels werd in de jaren voor zijn dood ingehuurd om probleemklanten van het noodlijdende SNS Reaal onder druk te zetten.

Zo probeerde Wessels acht jaar terug in opdracht van de bank het roer over te nemen bij vastgoedondernemer Roger Lips. Dat meldt De Telegraaf op basis van geluidsopnames uit 2011 die regisseur Hans Pérukel en journalist Peter Olsthoorn gebruikten voor de documentaire Groeten uit Dubai over Lips.

Doel van de onderhandelingen was de ontmanteling van Lips' bedrijf, dat met een schuld van 380 miljoen euro voor vastgoedprojecten, zoals het verlieslijdende The Wall langs de A2, als een molensteen om de nek van SNS-dochter Property Finance hing. De gesprekken vonden plaats anderhalf jaar voordat de Nederlandse Staat besloot tot nationalisatie van SNS Reaal.

In ruil voor het opgeven van zijn autonomie mocht Lips, die inmiddels gevlucht is naar Dubai, van Wessels een geheim spaarpotje van enkele miljoenen euro’s behouden. Een soortgelijke deal sloot Wessels naar eigen zeggen kort daarvoor met vastgoedfraudeur Jan van Vlijmen.

Advocaat Leo Spigt, die destijds SNS Reaal adviseerde, kan de deal met Van Vlijmen niet bevestigen. 'Maar het zou kunnen', aldus de advocaat.

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.