Stevige winststijging voor WDP

Stevige winststijging voor WDP
Joost Uwents, ceo van WDP, weet al tien jaar met zijn team de winst per aandeel te vergroten.

WDP heeft wederom mooie resultaten geboekt. De winst over het eerste half jaar bedraagt 65,1 miljoen euro, een stijging met 14 procent ten opzichte van de overeenkomstige periode vorig jaar.

Dat maakte het in Brussel en Amsterdam genoteerde logistieke vastgoedbedrijf woensdag voorbeurs bekend. De winst van de Benelux-marktleider groeide per aandeel  met 10 procent naar  2,94 euro.

WDP bevestigt haar ambitie van een winst per aandeel van 6,00 euro voor 2018, alsmede een beoogd brutodividend van 4,80 euro. Dat betekent in beide gevallen een stijging met 7 procent.

De winststijging is hoofdzakelijk te danken aan de sterke groei van de WDP-portefeuille in 2017-18 via een combinatie van acquisities, voorverhuurde projecten en de volledige consolidatie van de Roemeense entiteit. Daarnaast werden ook de operationele en financiële kosten verder actief beheerd en onder controle gehouden.

De huurinkomsten groeiden met 19,5 procent tot 83 miljoen euro in het eerste half jaar. Met 39,8 miljoen euro genereert de Nederlandse portefeuille de meeste huurinkomsten, gevolgd door België (33 miljoen), Roemenië (7 miljoen), Frankrijk (3,4 miljoen) en Luxemburg (0,46 miljoen). Op basis van dezelfde portefeuille (ike-for-like) als een jaar geleden stegen de huurinkomsten met 2 procent.

Deze stijging van de EPRA-winst, is hoofdzakelijk gerelateerd aan de sterke groei van de WDP-portefeuille in 2017-18 via een combinatie van acquisities, voorverhuurde projecten en de volledige consolidatie van de Roemeense entiteit. Daarnaast werden ook de operationele en financiële kosten verder actief beheerd en onder controle gehouden.

De waarde van de vastgoed-portefeuille bedroeg op 30 juni 2,874 miljard  euro tegenover 2,567 miljard  aan de start van het boekjaar. Daarvan bestaat 2,593 miljard euro afgewerkte panden. De projecten in uitvoering vertegenwoordigen een waarde van 167,7 miljoen euro. Daarnaast zijn er de grondreserves onder andere te Courcelles, Heppignies, Bleiswijk, ’s-Hertogenbosch en Schiphol en de landbank in Roemenië voor een reële waarde van 113,6 miljoen euro.

Halverwege het strategische groeiplan 2016-20 is een volume van circa 900 miljoen euro aan investeringen geïdentificeerd. WDP is daarmee naar eigen zeggen op schema 'om zijn beoogd investeringsvolume van 1,25 miljard euro te realiseren, alsmede de vooropgestelde doelstelling van een winst tot 7,00 euro per aandeel – zoals eerder bijgesteld begin dit jaar.'

Erik Wiegerinck werkte van 1995 tot zijn pensionering in 2022 voor de uitgeverij. Bij Vastgoedmarkt hield hij zich als senior redacteur in het bijzonder bezig met de financieel-economische berichtgeving, logistiek, financiering en vastgoedfondsen. Op dit moment is hij werkzaam als freelancer.