House of Fraser sluit helft warenhuizen

House of Fraser sluit helft warenhuizen
House of Fraser in Oxford Street Londen

De iconische Britse warenhuisketen House of Fraser sluit meer dan de helft van zijn 59 vestigingen. Voor de overige warenhuizen wil de keten een huurverlaging.

House of Fraser heeft nu nog 59 warenhuizen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Dat worden er 28. Onder meer de vestiging in de bekende Londense winkelstraat Oxford Street sluit. Hierbij gaan tot 6.000 banen verloren. Het bedrijf wil voor de winkels die openblijven onderhandelen over een lagere huur. Ook gaat het bedrijf in gesprek met de schuldeisers.

Dat de winkelketen filialen moest afstoten was vorige maand al bekend. Het stroomlijnen van de keten was onderdeel van de verkoop van een meerderheidsbelang door het Chinese Nanjing Cenbest aan het eveneens Chinese C.banner, dat het bedrijf een kapitaalinjectie wil geven. House of Fraser heeft te lijden onder moeilijke marktomstandigheden, veroorzaakt door e-commerce en Brexit. Toch blijft het VK populair onder expanderende retailers.

House of Fraser werd in 1849 opgericht in Glasgow en groeide uit tot een beeldbepalende keten in het winkellandschap. Het bedrijf heeft winkels in veel grote steden in het Verenigd Koninkrijk, maar is ook in kleinere provinciestadjes gevestigd. De winkelketen richt zich op het middensegment. De afgelopen jaren zijn veel Britse winkelketens failliet gegaan of hebben hun winkelbestand verkleind.

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen werkte sinds maart 2006 als redacteur voor Vastgoedmarkt. Martijn is all-round specialist, met een bijzondere affiniteit met de woning- en winkelmarkt. Sinds december 2018 werkt hij zelfstandig als freelance journalist.