Provada-preview: kennisoverdracht en netwerkbijeenkomsten

Provada-preview: kennisoverdracht en netwerkbijeenkomsten
Prins Constantijn opent Provada 2017

Vastgoedmarkt biedt lezers traditioneel in mei een voorproefje van wat er tijdens de Provada door verschillende standhouders aan programmaonderdelen wordt geboden.

ABN Amro

Daan Roosegaarde
Daan Roosegaarde

ABN Amro richt zich in zijn programma op innovatie, herbestemming en duurzaamheid in commercieel vastgoed. Hiermee geven we invulling aan het hoofdthema van Provada 2018, 'Educate, innovate, integrate’.

Op dinsdag 5 juni organiseren wij van 15.30 - 16.30 uur een inspiratiesessie met Daan Roosegaarde met aansluitend een borrel.

Hoe zien de steden van morgen eruit? Met het oog op een betere toekomst geeft Daan Roosegaarde, Nederlandse kunstenaar en vernieuwer, zijn visie op de gebouwde omgeving. Samen met zijn team van ontwerpers en ingenieurs ontwikkelen ze 'Landscapes of the Future' waarin ze slimme duurzame prototypes bouwen voor de steden van morgen.

U bent van harte welkom op deze inspiratiesessie van Daan Roosegaarde op de ABN Amro-stand (hal 11, stand 7) om 15.30 uur.

AM

AM presenteert dit jaar vijf kernthema’s op zijn stand die actuele invulling geven aan de missie van AM om toonaangevend, vernieuwend en inspirerend te zijn op het gebied van integrale duurzame gebiedsontwikkeling. De vijf thema's zijn:

  • De inclusieve stad
  • Gelukkig leven
  • Gedurfde duurzaamheid
  • Healthy urban living & working
  • Stad- en gebiedmaker

De AM-stand illustreert deze vijf thema's met toonaangevende projecten, waaronder Bajes Kwartier (Gedurfde duurzaamheid) in Amsterdam, Zalmhaven (Stad- en gebiedmaker) in Rotterdam, WTC Utrecht (Healthy urban living & working), B'Mine (inclusieve stad) in Amsterdam en NPD Welkom Talent! (Gelukkig leven) in Utrecht.

Bajeskwartier, Design-cluster buitenzijde
Bajeskwartier, Design-cluster buitenzijde

De ochtenden staan in het teken van scherpe debatten gekoppeld aan de AM-thema’s. Zo debatteert Maarten Markus, projectmanager duurzaamheid van AM, op de dinsdagochtend over ‘Gedurfde Duurzaamheid’. Op de woensdagochtend is er een debat georganiseerd door Stef Weekers, adjunct-directeur Consult, over ‘Healthy urban living & working’ en op donderdag ontvangt Hilde Blank, directeur AM Concepts, de Neprom met een onderwerp in het hart van de actualiteit: ‘Under pressure: hoe meerwaarde te blijven creëren in een markt die onder druk staat’.

Vanzelfsprekend staat de voormalige Bijlmerbajes en het Bajes Kwartier op onze stand. AM laat bezoekers op een speelse manier kennismaken met materiaal van de voormalige Bijlmerbajes en toont de maquette van het Bajes Kwartier, de compleet nieuwe energieneutrale stadswijk van Amsterdam.

Ook dit jaar presenteert AM een onderzoek. Tijdens de Provada staan we stil bij het meer dan actuele onderwerp: stedelijke verdichting. Het onderzoek richt zich op het wonen in hoge bebouwingsdichtheid. Dit onderzoek heeft als doel te achterhalen welke omgevingskenmerken en stedenbouwkundige structuren in dergelijke hoogstedelijke buurten het aantrekkelijkst zijn.

ASRE

Winkeletalage
Winkeletalage

Tijdens de Provada vindt op 6 juni een debat plaats over de wisselwerking tussen retailvastgoed en de ontwikkeling van de stad. Het debat is onderdeel van de ontwikkeling van de nieuwe opleiding Retailvastgoed bij de ASRE.

De winkelmarkt is in het afgelopen decennium ingrijpend veranderd. Deze verandering is veroorzaakt door ontwikkelingen als de opkomst van het online winkelen en het shoppen als vrijetijdsactiviteit. Dit stelt nieuwe eisen aan het fysieke retailvastgoed én de meerwaarde die retailers en de winkelomgeving kunnen bieden.

Om aantrekkelijke winkelgebieden te maken én te houden is het van groot belang dat alle betrokken partijen samen optrekken. Samenwerking tussen partijen als retailers, eigenaar/beheerders, makelaars, marketeers en gemeenten is essentieel. Samen zijn zij verantwoordelijk voor de vitaliteit van winkelgebieden. Die samenwerking maakt het mogelijk dat winkelgebieden zich aanpassen aan de veranderde wensen van de gebruikers.

Pieter Affourtit
Pieter Affourtit

Voor vastgoedprofessionals betekent dit dat zij over de grenzen van de eigen discipline moeten kijken. Vakinhoudelijke kennis wordt interactief met elkaar gedeeld en getoetst. Het gebruik van data is een voorwaarde. Snelheid van handelen is essentieel.

In de opleiding (start begin 2019) krijgen studenten inzicht in factoren die de dynamiek van de stad en winkelgebieden bepalen, welk type concepten succesvol zijn om invulling te geven aan de (winkel)gebieden van de toekomst en hoe beleid met betrekking tot het retailvastgoed vorm dient te krijgen.

Het debat staat onder leiding van Pieter Affourtit, ASRE fellow Retailvastgoed. Deelnemers aan het debat zijn Anneke de Vries (Ahold Delhaize), Huib Boissevain (Annexum), Brigit Gerritse (NRW) en Oedzge Atzema (ASRE, Universiteit Utrecht).

Bouwinvest

Dick van Hal
Dick van Hal

Bouwinvest-ceo Dick van Hal gaf onlangs een interview aan Pensioen Pro, dat als volgt eindigt: De sector was wel toe aan verbeteringen. Vastgoed lag ten grondslag aan de crisis. En er zijn in Nederland veel schandalen geweest.

Van Hal zegt daarop: ‘Op gebied van integriteit is de vastgoedsector echt vernieuwd. De frauderisico’s worden veel beter beheerst en zijn veel kleiner geworden. Dat is niet van tijdelijke aard. Zeker in een booming periode en met veel nieuwe toetreders kan zo’n onderwerp makkelijk ondergesneeuwd raken, maar dat is niet gebeurd. Er is nog steeds een groot verantwoordelijkheidsgevoel. We hadden laatst een bijeenkomst over integriteit met de brancheorganisaties, zoals RICS, Neprom en IVBN. Dan is de opkomst groot, de verantwoordelijke mensen zijn aanwezig, de juiste discussies worden gevoerd. Dat vind ik erg positief.’

Integriteit is een belangrijk onderwerp voor Bouwinvest. Namens IVBN neemt Dick van Hal op donderdag 7 juni op de Provada deel aan een paneldiscussie over vastgoedcultuur en integriteit.

CBRE

CBRE: Dare to Discover
CBRE: Dare to Discover

Wie buiten de gebaande paden durft te gaan, heeft de meeste kans op grote ontdekkingen. Welke kansen biedt de vastgoedmarkt als je voorsprong wilt behalen? Dare to Discover is CBRE’s thema tijdens Provada: durf om nieuwe technologieën in te zetten, te investeren in opkomende markten en nieuwe financieringsvormen te ontdekken.

We laten zien hoe onze nieuwste technologieën op basis van vastgoeddata inzicht kunnen geven om strategische beslissingen te nemen.

Daarnaast verkennen we nieuwe, opkomende markten. Waar liggen kansen? Welke markten zijn veelbelovend of worden nog vaak over het hoofd gezien? De zorgsector is een goed voorbeeld van een sterk groeiende, nog onvolwassen markt waarin veel rendementen zijn te behalen. Jeroen Hermus, Executive Director Health bij CBRE, deelt woensdag 6 juni zijn inzichten in deze markt tijdens het debat Beleggen in zorgvastgoed.

Om de kansen in de markt te verzilveren zijn steeds meer financieringsvormen beschikbaar. Robert-Jan Peters, Executive Director Debt & Structured Finance, gaat in op de laatste trends op financieringsgebied, zoals de opkomst van microfinancieringen. Hij spreekt hierover tijdens de themabijeenkomst over de financiers van ondernemerschap op donderdag 7 juni.

Uiteraard zijn tijdens Provada onze consultants beschikbaar voor afspraken bij de CBRE-stand, om over deze en andere onderwerpen verder te praten.

Deutsche Hypo

Sabine Barthauer
Sabine Barthauer

Lid van de raad van bestuur Sabine Babine Barthauer van vastgoedfinancier Deutsche Hypo (Hal 12, stand 21) presenteert woensdag 6 juni vanaf 10.00 uur tijdens Provada een nieuwe economische index voor Europa, speciaal gericht op de vastgoedsector.

'Natuurlijk is Deutsche Hypo weer vertegenwoordigd op Provada - voor ons een van de belangrijkste beurzen. Ook dit jaar delen wij weer een stand met onze partner Colliers. Wij verheugen ons op de vele besprekingen met onze klanten en zakenpartners. Een van onze hoogtepunten dit jaar is de presentatie van de Duitse Hypo Real Estate Economy Index (Reecox). De Reecox is een nieuwe economische index voor Europa, die voortaan periodiek de ontwikkeling van de vastgoedeconomie in Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Polen, Spanje en Nederland volgt.

Transparantie is van groot belang voor vastgoedbeleggers. Nu onze economische index zich in de Duitse markt heeft gevestigd, vinden wij het tijd om marktdeelnemers transparante informatie te verschaffen over de ontwikkeling van de vastgoedsector buiten Duitsland. We zijn blij om de vastgoedsector te voorzien van de Reecox, een nieuwe index als trendbarometer en early warning indicator. Alle details worden gepresenteerd op Provada.'

Dynamis

Op woensdag 6 juni vanaf 16.30 uur houdt Dynamis zijn jaarlijkse Bier en Bitterballen Borrel op stand 31 in hal 10.

Kom tandemdaten en wie weet zijn we de ideale match! Hoe kun je gebouwen beter en sneller verhuren of verkopen? Waar moet je op letten als het gaat om verduurzaming, zorghuisvesting en vastgoed in de regio? Schrijf je nu in voor een tandemdate met onze Dynamis-professionals op de vastgoedmarkt en word wijzer. Op dinsdag- en woensdagochtend tussen 10.30 en 11.30 uur vinden de tandemdates plaats. Aanmelden kan via dynamis.nl/tandemdaten.

Dynamis Logistiek organiseert op dinsdag 5 juni van 14.45 tot 16.00 uur een mini-symposium met als thema: 'Future-proof Logistics'. Wat betekent digitale transformatie voor de logistieke sector. Hoe belangrijk is The Last Mile in logistiek? Hoe belangrijk is duurzaamheid voor het logistieke vastgoed? Is duurzaamheid in bestaande bouw mogelijk? Benieuwd naar de mogelijke invulling van (leeggekomen) logistieke panden?

Duurzaamheid in de logistiek. Het is bijna vanzelfsprekend bij nieuwbouw. Maar ook bij bestaande panden valt er flink te winnen. Kom meer te weten over de ontwikkeling van het nieuwe magazijn van Lidl op Park 15. Wij zien kansen en vertellen u graag waarom. Meer weten over de activiteiten? Aanmelden kan via dynamislogistiek.nl.

Funda in business

Funda in business op Provada 2018
Funda in business op Provada 2018

Helder, binnenkort is het Provada: time to connect. Op de beursvloer (als vanouds hal 10, standnummer 23) praat Funda in business graag met u over de ontwikkelingen in uw vakgebied, binnen uw kantoor, ons platform en in de rest van de wereld. Ook met praktische vragen kunt u op de drie beursdagen bij ons terecht. U bent elke dag vanaf 10.00 uur van harte welkom op onze stand. We kijken ernaar uit u te ontmoeten.

Vergeet niet: op de donderdag is om 11.00 uur de finale van de Funda in business/Vastgoedmarkt Young Talent Award. Op het Transformatieplein strijden de drie finalisten in deze slotronde om de titel van Young Talent 2018. Tim de Vries (Cushman & Wakefield), Marieke Dessauvagie (Colliers International) en Remco van der Mije (JLL) rekenen op uw aanmoediging.

Aansluitend (12.00 uur) vindt de bekendmaking van de winnaar en uitreiking van de award plaats op de stand van Funda in business. Blijft u hierna vooral even hangen om na te praten, iets te eten en een goed glas te drinken.

Weten wie er wanneer aanwezig zijn namens Funda en Funda in business? Of wilt u een afspraak maken met iemand van ons team? Bekijk de profielpagina van Funda in business.

Kroonenberg Groep

Kroonenberg Groep, woongebouw Buitenveldertselaan
Kroonenberg Groep, woongebouw Buitenveldertselaan

Tijdens de Provada 2018 zal Kroonenberg Groep (hal 12, stand 17) twee projecten uitlichten. Allereerst het voormalige Telegraafgebouw: Kroonenberg Groep gaat de voormalige drukkerij en redactiekantoren herontwikkelen tot een nieuwe landmark in de historische binnenstad van Amsterdam. Markant en spectaculair is de pershal over twee verdiepingen, zichtbaar vanaf de straat. Met het verwijderen van de later aangebrachte verdiepingsvloer wordt deze hal – toonbeeld van het functionalistische bouwen – weer in ere hersteld.

Adembenemend is het uitzicht op de stad vanuit de panoramaverdieping die gerealiseerd wordt boven in het monument. Het op verscheidene plekken binnenbrengen van daglicht, de koppeling met de Kalverstraat en een uitgekiende tweeledige routing maakt het voormalige kranten- en bankgebouw geschikt voor een ambitieus programma van hoogwaardige kantoren en retailruimte. Rijnboutt tekent voor het ontwerp.

Kroonenberg Groep, Nieuwezijds Voorburgwal 271-287, Amsterdam
Kroonenberg Groep, Nieuwezijds Voorburgwal 271-287, Amsterdam

Daarnaast de ontwikkeling van een iconisch wooncomplex met internationale allure op een van de prominentste plekken van Buitenveldert, op het kruispunt van de Van Nijenrodeweg en de Buitenveldertselaan. Het complex bestaat uit twee woontorens. De noordelijk gelegen ‘high-rise’ telt 24 woonlagen, de zuidelijke ‘low-rise’ 8. Binnen de geometrie van de hoogbouw is in verticale richting een spiraalvormig patroon opgenomen, dat met het bewegen van de zon een subtiel licht- en schaduwspel laat zien: een stedelijke sculptuur. Verglaasde ‘stiltekamers’ zorgen voor een dynamisch patroon in de façade van de laagbouw, met ruime terrassen die het gebouw omwikkelen. Neoo is medeontwikkelaar, het ontwerp is van Studio Gang uit Chicago, Rijnboutt is coarchitect, Piet Boon tekent voor het interieur en Piet Oudolf geeft de plaza vorm die beide gebouwen verbindt.

Net als voorgaand jaar verzorgt Kroonenberg Groep ook iedere ochtend een inspirerende sessie op de stand, met spraakmakende sprekers op het gebied van retail, wonen en ontwikkeling. Kijk op onze site voor meer informatie.

NVM

Rudolf Bak presenteert Kantoren in Cijfers
Rudolf Bak presenteert Kantoren in Cijfers

Branchevereniging NVM biedt bezoekers van Provada een rijk programma aan workshops.

Op dinsdag 5 juni start het programma met senior adviseur Guido van der Molen (10.30 uur) van Stec Groep over flexibele kantoorconcepten. Daarna vertelt accountmanager Remco Vos (12.00 uur) van het Nationaal Restauratiefonds hoeveel meer er mogelijk is met een monument. Directeur Onderzoek Gertjan Slob (14.00 uur) van Locatus buigt zich over de vraag of winkelmakelaars niet beter websites kunnen gaan verhuren. Senior adviseur Jim Orsel (15.30 uur) van het Eindhovense kantoor van Colliers International snijdt als laatste spreker van de dag de vraag aan of de grenzen aan de groei van logistieke hotspots inmiddels zijn bereikt.

Woensdag 6 juni begint met partner Kees Verweij (10.30 uur) van Buck Consultants International over het thema Duurzaamheid en robotisering in Europese dc's. Daarna buigt voorzitter Pieter Joep van den Brink (12.00 uur) van Makelaars Vereniging Amsterdam zich over de vraag Erfpacht commercieel vastgoed in Amsterdam, vloek of zegen? Gijsbert Duijzer (15.30 uur) van Deloitte Real Estate & Partnerships sluit de middag af met de presentatie Blockchain & de toekomst van de makelaar.

Julian Doorten
Julian Doorten

Donderdag 7 juni is de beurt aan medeoprichter Julian Doorten (10.30 uur) van de start-up Storage Share met de stelling dat nieuwe businessmodellen zoals Storage Share een goede toevoeging zijn op de bestaande vastgoedmarkt. Taxateur van commercieel vastgoed René Klotz (12.00 uur ) van Taxatie Netwerk – een landelijk verband van 75 samenwerkende taxateurs van commercieel vastgoed – vraagt zich af of er nog toekomst is voor de (regionale) commercieel vastgoed taxateur? Vastgoedonderzoeker Rudolf Bak (14.00 uur) presenteert de uitkomsten van zijn jaarlijkse onderzoek Kantoren in cijfers, dat hij in opdracht van NVM uitvoert.

Rabo Real Estate Finance

Het verduurzamen van de Nederlandse vastgoedvoorraad is een belangrijke ambitie van de Rabobank. Door nu na te denken over hoe we het slimst kunnen omspringen met de bestaande voorraad en bestaande materialen zetten we een enorme stap. Alles begint bij het (h)erkennen van de opgaves en mogelijkheden die er liggen.

Ook bij het nieuwe standontwerp (hal 10, stand 10) van Rabo Real Estate Finance, waar zoveel mogelijk gebruikt wordt gemaakt van duurzame en circulaire materialen. Dit leidt niet alleen tot bijzondere materiaalkeuzes, maar ook nog eens tot een bijzonder mooi standontwerp. Net zoals voorgaande jaren biedt Rabo Real Estate iedere dag een inhoudelijk programma. Ook staan de welbekende kennislunches op het programma, iedere dag van 12:00-12:45 uur.

Kennislunch dinsdag: Blockchain in de vastgoedsector – De toepasbaarheid nader toegelicht. Senior sector developer Bart Jan Holleman van Rabobank en manager Real Estate & Partnerships Jan Willem Santing van Deloitte praat de bezoeker bij over de impact van blockchain in de vastgoedwereld en een specifieke toepassing die Rabobank samen met Deloitte heeft ontwikkeld.

Kennislunch woensdag: Transformatieatlas Retail Vastgoed - Biedt transformeren van winkels naar woningen een uitweg voor structurele leegstand. Christian Lennartz van Rabo Research presenteert de ‘Rabobank Transformatieatlas Retail Vastgoed' en zet de ruimtelijke verschillen van de transformatiepotentiëlen in Nederland uiteen. Hij laat zien wat de grootste uitdagingen en meest kansrijke benaderingen zijn. Een innovatieve blik op een belangrijk vraagstuk voor ontwikkelaars, investeerders en gemeenten.

Kennislunch Donderdag: Investeren in zorgvastgoed: ja of nee? - Visie op langer zelfstandig thuiswonen en de consequenties voor het vastgoed. Sectorspecialisten Zorg Suzanne van Hoeve en Geert van der Heijden van Rabobank gaan in gesprek met Peter Prak, initiatiefnemer van Knarrenhof en de gemeente Den Haag over langer zelfstandig thuiswonen en de consequenties voor het vastgoed.

Naast deze kennislunches vinden er nog meer activiteiten plaats op de stand. Kijk op rabobank.com/Provada voor het gehele programma.

Savills

Christian Taphoorn en Sander van den Engel leiden de tweede Savills-vestiging in Utrecht
Christian Taphoorn en Sander van den Engel leiden de tweede Savills-vestiging in Utrecht

Savills organiseert tijdens de Provada 2018 een aantal kennis- en netwerkevenementen. Op woensdagochtend vindt het 23ste Savills Bankers Breakfast plaats, dat in het teken staat van duurzaamheid en circulariteit. Tevens organiseert Savills woensdagochtend Take a Seat, een tafel speciaal voor young professionals werkzaam binnen het vastgoed om kennis van en ervaringen met innovatie te delen. Woensdagmiddag organiseren we het Student Housing event, waarbij we geïnteresseerden bijpraten over de laatste ontwikkelingen in deze markt. Daaropvolgend is het tijd voor de jaarlijkse Savills Drinks, een gezellige netwerkborrel op de stand. Donderdagochtend wederom Take a Seat, ditmaal bespreken we de ontwikkelingen in de Utrechtse kantorenmarkt aan tafel en presenteren wij daarbij ons nieuwste onderzoeksrapport. Naast het Student Housing en Utrecht City Special rapport, presenteren wij tijdens de Provada traditiegetrouw ook onze Market in Minutes, een overzicht van de huidige Nederlandse vastgoedmarkt in twee A4'tjes.

Dit artikel verscheen in Vastgoedmarkt van mei 2018.

Johannes van Bentum

Johannes van Bentum

Hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Voor zijn aantreden bij Vastgoedmarkt was hij hoofdredacteur van de grootste vaktitel voor ict'ers Computable. Sinds 1986 is hij werkzaam als financieel-economisch journalist voor uiteenlopende titels als Elsevier Carrière, Agrarisch dagblad, Fem Business en het opiniemaandblad voor twintigers en dertigers Pitch. Begin 2009 verscheen zijn boek 'Online of Flatline' bij uitgeverij Mediata. Als hoofdredacteur van Vastgoedmarkt schrijft hij nieuwsberichten, achtergrondartikelen en geeft zijn mening over ontwikkelingen in de vastgoedsector en becommentarieert opvallende gebeurtenissen in zijn maandelijkse hoofdredactioneel commentaar.