Westplan hoeft boze beleggers niet schadeloos te stellen

Westplan hoeft boze beleggers niet schadeloos te stellen
Westplan-project in Atlanta

Een groep vermogende Nederlandse ondernemers die 20 miljoen dollar eist van Westplan Investors hoeft niet te rekenen op schadevergoeding. Het Haagse gerechtshof wijt het mislukken van een vastgoedproject in Florida geheel aan de crisis.

Dat schrijft tijdschrift Quote op 13 april op zijn website. Volgens de beleggers heeft de Nederlandse ontwikkelende belegger Westplan Investores hen misleid met een woningproject in Florida. Westplan stapte in 2005 in een woningproject in Orlando. De verantwoordelijke Amerikaanse projectontwikkelaar kreeg hiervoor een bankfinanciering van 180 miljoen dollar van de in 2008 gefailleerde zakenbank Lehman Brothers.

Westplan investeerde ook in het project en haalde hiervoor geld op bij ongeveer twintig vermogende Nederlandsers, onder wie vastgoedondernemers Max Vorst (Prowinko), Geert Hurks en Max Abram en de familie Blokker, aldus Quote. Het project is nooit van de grond gekomen. Niet alleen stortte de Amerikaanse woningmarkt vanaf 2007 in, ook verdween de projectontwikkelaar met de noorderzon. In 2013 begonnen de Nederlandse ondernemers een rechtszaak tegen Westplan.

Ze stelden dat Westplan ten onrechte had nagelaten de antecedenten van de betrokken projectontwikkelaar te onderzoeken. Ook was er volgens hen sprake van misleiding door het vastgoedbedrijf van Ewoud Swaak. Westplan heeft de aantijgingen altijd ontkend en weet de mislukking aan de crisis. Het Haagse gerechtshof is het hiermee eens en oordeelde dat Westplan niet verantwoordelijk is voor de schade.

Of de investeerders in cassatie gaan, is nog niet bekend. Westplan wil verder niet reageren op de uitspraak. Met de onderneming gaat het sinds het opleven van de Amerikaanse woningmarkt weer crescendo; het ontwikkelt en investeert nu in 5.000 woningen in de zuidelijke VS ter waarde van een miljard dollar.

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen werkte sinds maart 2006 als redacteur voor Vastgoedmarkt. Martijn is all-round specialist, met een bijzondere affiniteit met de woning- en winkelmarkt. Sinds december 2018 werkt hij zelfstandig als freelance journalist.