Dynamis: nieuwbouw aanjager van woningverkopen

Dynamis: nieuwbouw aanjager van woningverkopen
woningen in project Larense Veld in Almer

Nieuwbouwwoningen krijgen een steeds groter aandeel in de Nederlandse verkooptotalen.

Dat meldt Dynamis op basis van zijn kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten. In het eerste kwartaal van 2018 betrof één op de vijf verkopen nieuwbouw. Er lijkt zo gehoor te worden gegeven aan de grote vraag naar uitbreidingen van de woningvoorraad. Desondanks blijft het aanbod dalen.

In het eerste kwartaal van 2018 zijn 59.500 woningen verkocht, 5 procent meer dan een jaar geleden. Deze toename is een gevolg van de stijging van nieuwbouwverkopen met 45 procent. In de bestaande bouw zijn 2 procent minder woningen van eigenaar gewisseld.

Door de snelle opname hebben nieuwbouwontwikkelingen echter beperkt effect op het aanbod. In Nederland staan nog 81.500 woningen te koop. Dat betekent een afname met een derde in een jaar tijd. In een kwart van alle gemeenten is door het sterk afgenomen aanbod nu een daling van het aantal verkopen zichtbaar.

In Noord-Brabant zijn naar verhouding de meeste nieuwbouwwoningen verkocht. Het ging om 23 procent in het eerste kwartaal. De aandelen nieuwbouw in de woningverkopen waren ook hoog in Gelderland (22 procent) en Zuid-Holland (20 procent).

De Nederlandse woningprijs is op jaarbasis met 9 procent gestegen naar 278.000 euro. Het prijsniveau ligt ruim 17 procent boven dat van 2008. Maar wanneer dit wordt gecorrigeerd voor inflatie is het verschil veel kleiner. Eind 2017 lagen de reële huizenprijzen 3 procent boven het niveau van 2008. In driekwart van de gemeenten liggen de prijzen na inflatiecorrectie lager dan in 2008. Nominaal is de woningprijs nog in een kwart van de gemeenten lager.

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.