nieuws

Goldman Sachs kiest voor Frankfurt

Financieel

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs verplaatst banen van Londen naar Frankfurt nu de Brexit-onderhandelingen beginnen. De aanwezigheid van de ECB in Frankfurt is de voornaamste reden.

Goldman Sachs kiest voor Frankfurt

Dat heeft directeur Richard Gnodde van de Europese activiteiten gezegd tegen de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. ‘Wij zijn begonnen om middelen te verschuiven naar Frankfurt en andere Europese steden’, aldus Gnodde in een zondag gepubliceerd vraaggesprek. Hij voegde eraan toe dat het aantal werknemers in Frankfurt, het financiële hart van Duitsland, waarschijnlijk zal verdubbelen. Nu zijn dat er ongeveer 200.

Dat de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt gevestigd is, geeft de Duitse stad volgens Gnodde een voordeel boven andere financiële centra, zoals Parijs, Dublin of Amsterdam. Ook speelt mee dat Duitsland zich onder leiding van bondskanselier Angela Merkel bewezen heeft als een stabiele en betrouwbare handelspartner.

Hoeveel banen Goldman Sachs precies zal schrappen in Londen, zei de topman niet. Volgens ingewijden kan dat aantal oplopen tot wel duizend. De bank heeft nu nog zo’n 6.000 bankiers rondlopen in The City. Vanaf maandag 19 juni onderhandelt Groot-Brittannië met de Europese Unie over de voorwaarden voor een vertrek. De definitieve scheiding is eind maart 2019 voorzien.

Intussen stellen bijna alle makelaars te praten en onderhandelen met voornamelijk Britse en Amerikaanse bedrijven over huisvesting in Frankfurt, blijkt 19 juni uit berichtgeving in Immobilien Zeitung. De meeste vastgoedadviseurs noemen ‘zeer concrete interesse’ van tien tot vijftien financiële instellingen die kantoorruimte zoeken voor 300 tot 400 werknemers. Deze niet nader genoemde bedrijven hebben voorkeur voor een locatie van 5.000 tot 20.000 m2 in het financiële hart in het centrum, aldus de adviseurs.

Reageer op dit artikel