nieuws

Hans Schröder vraagt faillissement Wereld van Smaak

Financieel

Het aangevraagde faillissement van Markthal-huurder De Wereld van Smaak (DWVS) is een grote teleurstelling voor initiatiefnemer Hans Schröder, de voormalige Provast-partner die het culinaire centrum in de Markthal voor een belangrijk deel met eigen geld opzette.

Hans Schröder vraagt faillissement Wereld van Smaak
Markthal, Rotterdam

Schröder vroeg woensdag 17 mei 2017 bij de rechtbank in Den Haag het faillissement aan van zijn horecabedrijf op de eerste etage van de Markthal in Rotterdam. Een dag later lichtte de ondernemer zijn personeel in en ging de deur van het horecabedrijf definitief dicht. De uitspraak van het faillissement en het aanwijzen van een curator wordt verwacht op 23 mei. Schröder onthoudt zich van een toelichting.

De financiële problemen spelen al minimaal een half jaar, verklaren bronnen dichtbij het bedrijf. De belangrijkste schuldeisers zijn het personeel, die worden gecompenseerd door het UWV, en het Franse beursgenoteerde winkelfonds Klépierre. De Wereld van Smaak sloot een huurovereenkomst voor 600 m2 met een looptijd van vijf jaar. Volgens betrokkenen is er geen achterstand in de huurbetaling, maar wel in die van de servicekosten.

De Wereld van Smaak werd eind 2015 geopend, na een investering van 1,4 miljoen euro in de inrichting. Daarvan werd de helft betaald uit een Europese subsidie uit het Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Ook ontwikkelaar Provast droeg een steentje bij. ‘We hebben een omzet van jaarlijks 2 miljoen nodig om uit de kosten te komen’, vertelde Schröder bij de start in een interview met Vastgoedmarkt.

Naast De Wereld van Smaak is Schröder sinds zijn pensionering als ondernemer betrokken bij Wolk. Dit bedrijf ontwikkelt een uitvinding van Schröder, een airbag-riem voor bejaarden die voorkomt dat zij bij een val een heup breken.

Reageer op dit artikel