nieuws

Omzet detailhandel 4 procent hoger

Financieel

De detailhandel heeft in maart 4 procent meer omgezet dan een jaar eerder. Dat meldt het CBS.

Omzet detailhandel 4 procent hoger

Doordat Pasen dit jaar in maart viel, realiseerden vooral de winkels in voedingsmiddelen meer omzet. De omzet is ook positief beïnvloed door de samenstelling van de koopdagen. Maart had in 2016 een woensdag en donderdag meer en een zondag en maandag minder dan in 2015. Na correctie voor de samenstelling van de koopdagen komt de omzet slechts iets hoger uit dan een jaar eerder.

Winkels in voedings- en genotmiddelen hebben 7,8 procent meer omgezet dan een jaar eerder. Deze groei kwam deels doordat Pasen dit jaar in maart viel en vorig jaar in april. Er is 6,5 procent meer verkocht tegen 1,2 procent hogere prijzen. Zowel de supermarkten als de speciaalzaken hadden met bijna 8 procent groei een flink hogere omzet dan een jaar eerder.

Winkels in non-foodartikelen boekten 1,4 procent meer omzet dan een jaar eerder. De prijzen waren 0,9 procent hoger en de verkopen lagen 0,5 procent hoger. Vooral de winkels voor woninginrichting en de drogisterijen boekten meer omzet. Ook de winkels in huishoudelijke artikelen, de doe-het-zelfzaken en de kledingwinkels behaalden meer omzet dan in maart 2015. Net als in voorgaande maanden leden winkels in consumentenelektronica daarentegen omzetverlies.

In maart is de online omzet met bijna 20 procent gegroeid. De webwinkels zetten ruim 26 procent meer om dan in dezelfde periode een jaar eerder. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met ruim 11 procent.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels