nieuws

NN stopt minder geld in vastgoedfondsen

Financieel

Ooit vormde de vastgoedportefeuille van Nationale-Nederlanden de basis van ING Real Estate, destijds ‘s werelds grootste vastgoedbedrijf. Na de onttakeling van de vastgoedkolos en de opsplitsing van de oude ING Groep is de miljardenportefeuille van NN op de achtergrond van de publiciteit geraakt.

Het Haagse verzekeringsbedrijf NN Groep bezit een vastgoedportefeuille van vier miljard euro. Dat komt neer op ongeveer 4 à 5 procent van het totale belegde vermogen van NN Groep. Het grootste deel van de beleggingsportefeuille bestaat uit (staats)obligaties (meer dan 50 procent). Verder belegt NN in hypotheken, reguliere aandelen, private aandelen en beleggingen in private financieringen, waaronder een paar honderd miljoen euro aan vastgoedfinancieringen.

Gevraagd naar de grootste verandering in het vastgoedbeleid zegt Van Kamp: ‘Onze oude vastgoedportefeuille bestond voor 80 procent uit beleggingen in fondsen. Dat is flink gewijzigd.’ Hoofdreden is dat NN bij voorkeur zonder vreemd vermogen in vastgoed belegt. Vastgoedfondsen met een zeer lage ‘gearing’ zijn volgens Van Kamp nog altijd betrekkelijk moeilijk te vinden.

De oude fondsen, zoals ze tot 2007 werden opgezet door ING REIM en andere fondsbeheerders, waren naar zeggen van Van Kamp vooral geënt op de voorkeuren van de vastgoedmanagers en de grootste groep klanten: pensioenfondsen. ‘Er was daarin ruimte voor hogere leverage. De risico’s van hoge leverage zijn duidelijk geworden tijdens de crisis.’

Binnen NN Investment Office is Marieke van Kamp met haar team van vijf mensen verantwoordelijk voor alle private beleggingen, waaronder vastgoed en private financieringen. NN Investment Office heeft geen beleggingen in beursgenoteerde vastgoedfondsen, legt zij uit. De volatiliteit van beursgenoteerd vastgoed past niet in het redelijk voorspelbare en lage risicovolle karakter dat het verzekeringsbedrijf met vastgoed voor ogen staat..

Meer over het vastgoedbeleid van NN in het septembernummer van Vastgoedmarkt, dat donderdag 15 september verschijnt. 

Reageer op dit artikel