nieuws

Koophonger M7 Real Estate niet gestild

Financieel

Gebruikmakend van de lage prijzen in de onderste regionen van de Nederlandse vastgoedmarkt kocht M7 Real Estate de afgelopen jaren voor 650 miljoen euro multi-let bedrijfsgebouwen, kantoorpanden en winkelvastgoed. Hoewel de concurrentie toeneemt, is de honger naar hoogrenderend vastgoed niet gestild. ‘Voorlopig zien we hier nog volop mogelijkheden.’

Koop goedkoop in, maak een kwaliteitsslag via renovatie, zoek nieuwe huurders en verkoop voor een mooie prijs. In een notendop vormt  dat de beleggingsstrategie van M7 Real Estate. Al heeft verkopen voorlopig nog weinig prioriteit.

De pan-Europese vermogensbeheerder en belegger uit Londen, gespecialiseerd in multi-let bedrijfsruimte en kantoorpanden, bouwde de afgelopen 2,5 jaar in Nederland  via een reeks acquisities een portfolio op van 157 gebouwen ter waarde van 650 miljoen euro. De panden liggen door het hele land verspreid: van Winschoten tot Maastricht en van Amsterdam tot Zwolle. De ruim duizend huurders genereren een huurstroom van zo’n 60 miljoen euro.

Volgens  Remko Dickhaut, directeur Nederland van M7 Real Estate,  is Nederlands secundair en tertiair vastgoed nog altijd behoorlijk goedkoop in vergelijking met andere Europese landen. Het verklaart mede waarom Nederland een onevenredig groot deel uitmaakt van de totale M7-portefeuille. ‘Ik denk dat de vastgoedcrisis hier langer en dieper is geweest doordat we hier slechts een paar banken hebben en de financiering op een gegeven moment totaal wegviel’, zegt hij  over de verschillen met andere Europese landen.

Ook nu het loket bij de meeste Nederlandse banken allang weer  open is, verbaast Dickhaut zich over de opstelling en de risicobeoordeling van de Nederlandse vastgoedfinanciers. ‘Ze verdringen zich in het zogenaamd laagrisicovolle topsegment, de Zuidas en dergelijke’, sneert hij. ‘Maar in de segmenten waarin wij actief zijn berekenen ze nog steeds onevenredig hoge risico-opslagen in vergelijking tot buitenlandse vastgoedfinanciers zoals Bank of America, Deutsche Bank of CitiGroup. Dat scheelt snel 50 tot 150 basispunten.´ (EW)

Meer over het beleggingsbeleid van M7 Real Estate in het septembernummer van Vastgoedmarkt, dat donderdag 15 september verschijnt. 

 

Reageer op dit artikel