nieuws

EY wil toonaangevend zijn in vastgoed

Financieel

De overnames van financieel adviseur Montesquieu en data-analysebedrijf i3 passen in het streven van EY om in de Nederlandse vastgoedmarkt toonaangevend te zijn met een breed aanbod van adviesdiensten onder één dak. ‘We liggen met onze groeidoelstelling mooi op koers’, stelt Wiebe Brink, als managing partner verantwoordelijk voor vastgoed. Nieuwe acquisities zitten in de pen.

Toen belastingadviseur Wiebe Brink twee jaar geleden aantrad als managing partner van de Real Estate, Hospitality & Construction Group bij EY in Utrecht kreeg hij een aantal duidelijke opdrachten mee. Het vergroten van zichtbaarheid in alle segmenten van de vastgoedmarkt, het initiëren van nieuwe adviesdiensten die inspelen op trends in de vastgoedmarkt, en als resultante groei. Groei in cliënten en (daarmee) in omzet.

Brink zegt het ‘volste vertrouwen’ te hebben dat EY in 2020 in de Nederlandse vastgoedmarkt ook daadwerkelijk wordt gezien als dé multidisciplinaire vastgoedadviseur. ‘Wij horen nog te vaak dat men ons als accountant of als fiscalist kent, maar niet als partij die bijvoorbeeld het volledige projectmanagement van een transformatietraject kan coördineren’.

 

Groeidoelstelling

Brink geeft leiding aan de 250 accountants, notarissen, juristen en strategische vastgoedadviseurs die dagelijks vrijwel continu bezig zijn met vastgoedvraagstukken. Twee jaar geleden waren dat er ruim 200.

‘We liggen met onze groeidoelstelling mooi op koers’, stelt Brink tevreden vast. ‘Niet alleen met onze core diensten zoals accountancy, fiscaliteit en transactiewerkzaamheden die traditioneel de kern van ons werk uitmaken, maar met name door het geïntegreerd kunnen aanbieden van onze verschillende adviesdiensten.  Waarbij het volgens Brink wel cruciaal is dat de cliënt één duidelijk aanspreekpunt heeft en verwacht.

 

Dealflow

EY draait ook goed mee in de dealflow die momenteel gaande is. ‘We proberen snel bij de vaak nieuwe partijen op de markt aan tafel te zitten, en ons stevige internationale netwerk helpt ons hier enorm bij.’ Volgens Brink ligt hier nog wel een uitdaging: ‘Ik merk dat we niet bij alle partijen altijd goed op de radar staan, soms zijn we zelfs onbekend. Met name in de zogenaamde middle-market is voor ons denk ik nog een wereld te winnen. In tegenstelling tot de markt van de institutionele beleggers waar we in het algemeen wel goed op het netvlies staan’.

Over de hele wereld zijn de vier grote internationale dienstverleners in accountancy, belastingadvies en bedrijfsadvies verwikkeld in een hevige concurrentiestrijd. Vooral in accountancy staan de tarieven onder zware druk. Wat ook niet helpt zijn alle schandalen die flinke deuken sloegen in het ooit zo onberispelijke imago. Naarstig zoeken de Big Four – EY, KPMG, Deloitte en PwC – naar mogelijkheden hun marges en groei overeind te houden.

Naamsverandering

Tot drie jaar geleden ging EY door het leven als Ernst & Young. Sinds de naamsverandering geldt ook de niet geringe ambitie om in 2020 over de hele wereld het marktleiderschap te kunnen claimen met alle takken van dienstverlening en in alle relevante branches. Dat gebeurt niet alleen door autonome groei, en aansluiting van eenpitters, maar vooral door inlijving van andere dienstverleners.   

Vastgoed geldt bij EY als een van de kernsectoren. Na de financiële sector is het wereldwijd zelfs de belangrijkste branche, laat Brink weten. Het bedrijf beweegt zich door de vastgoedmarkt met vier takken van dienstverlening: accountancy, fiscaal advies, bedrijfsadvisering en transacties (due diligence-onderzoek).

Volgens Brink is EY wereldwijd zelfs al marktleider in vastgoed. Hoe meet je zoiets? ‘Dat is inderdaad altijd de vraag’, erkent hij meteen. ‘Maar als je zoals wij 83 procent van de top 100 van grootste beursgenoteerde vastgoedondernemingen ter wereld tot je klanten rekent, kunnen we toch wel met recht het marktleiderschap claimen.’

 

Perikelen KPMG

Heeft EY ook profijt kunnen trekken van de forse deuk die het imago van KPMG opliep vooral in de Nederlandse vastgoedmarkt door de perikelen rond het Amstelveense hoofdkwartier? ‘Ach, dat weet ik niet’, antwoordt Brink. ‘Het is natuurlijk niet prettig als je bij KPMG werkt en je mag niet meer aan offertetrajecten deelnemen. Dat heeft onze kansen vergroot. Zo’n affaire rond een groot pand blijft lang hangen. Daarvan heeft iedereen last, het heeft een flinke smet op de branche geworpen. Ik ben in ieder geval heel blij dat wij er destijds voor gekozen hebben hier in Utrecht in ons pand te blijven en het via een ingrijpende renovatie geschikt te laten maken voor het nieuwe werken. We krijgen nog steeds veel positieve reacties: in de zin van ‘verrek, zo kan het dus ook!’

Voor de verdere groei van de vastgoedpraktijk richt EY haar pijlen in de Benelux vooral op overnames van gespecialiseerde dienstverleners in niches van de strategische vastgoedadviseringsmarkt. Accountancy en fiscaal advies, de traditionele dienstverlening, zijn immers tamelijk verzadigde markten. ‘Hoewel je binnen zo’n traditionele pijlers zoals het belastingadvies altijd wel weer actuele trends ziet die dan al snel tot een ‘product’ leiden. Kijk bijvoorbeeld naar alle transformatieprojecten die momenteel lopen. Lege kantoorgebouwen die omgebouwd worden tot grootschalige appartementencomplexen. Een zorgvuldige planning op het gebied van btw, overdrachtsbelasting en zelfs ook vennootschapsbelasting, kan tot aanzienlijk belastingbesparingen leiden en onverwachte belastinglekkage voorkomen. Onze btw-adviseurs hebben het hier erg druk mee’.

Montesquieu

In februari van dit jaar nam EY de ruim 25 medewerkers tellende financieel dienstverlener Montesquieu over. Het Maastrichtse bureau adviseert bedrijven, instellingen en institutionele beleggers in heel Nederland met financieringsvraagstukken en bij het inzichtelijk maken en beheersen van  rente- en valutarisico’s.  Het bureau, dat beschikt over  een eigen dealingroom, gaat sinds enkele maanden door  het leven als EY Montesquieu en fungeert als een min of meer zelfstandige unit onder de paraplu van EY Nederland. Oprichter Angelique Paulissen, die de kar trekt in Maastricht, is partner geworden bij EY.

Dankzij deze acquisitie is EY weer een stukje dichter bij het marktleiderschap in Nederland en België in debt advisory, risk management en treasury. ‘En niet te vergeten vastgoed’, benadrukt Brink. ‘Want een niet onbelangrijk deel van de activiteiten speelt zich af voor vastgoedklanten zoals vastgoedbeleggers, projectontwikkelaars, woningcorporaties en (semi)-overheidsinstellingen met veel  maatschappelijk vastgoed. Mijn collega Ad Buisman is dan ook nauw betrekken geweest bij deze overname. Al geldt het niet als specifieke vastgoedovername. EY Montesquieu valt formeel ook niet onder deze groep, maar dat maakt het bedrijf niet minder interessant voor ons.’

i3

Eerder dit jaar werd ook i3 ingelijfd, tegenwoordig EY i3 geheten. Het Nederlandse bureau verleent diensten op het gebied van Business Intelligence, Data Analytics en Predictive Analytics, zeg maar Big Data. Wereldwijd is dat een enorme groeimarkt. Door de overname is het aantal dataspecialisten met circa 45 gegroeid en wordt EY een belangrijke speler op deze markt. De dataspecialisten helpen bij het identificeren, verzamelen en vertalen van data naar waardevolle informatie waardoor organisaties sneller en beter kunnen inspelen op trends en ontwikkelingen.

In hoeverre versterkt i3 de vastgoedpraktijk? Brink hoeft er geen seconde over na te denken. ‘Daar zijn  talloze voorbeelden van te bedenken. Denk aan grote woningbeleggers met duizenden woningen die werken met allerlei kengetallen en enorm veel data. Dat moet allemaal verzameld en geanalyseerd worden, zodat ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen.  i3 is al sterk in de retailmarkt. Dus dat is ook heel interessant voor winkelvastgoedbeleggers.’

Zitten er nog nieuwe acquisities in het vat? ‘Beslist’, reageert Brink prompt. ‘Er zijn besprekingen met diverse partijen gaande.’ Namen noemen kan hij nog niet. ‘EY is in het bijzonder geïnteresseerd in techbedrijven die de dienstverlener versterken met alle digitale ontwikkelingen. ‘Alleen zo kunnen wij als accountantskantoor ook in de toekomst waarde toevoegen voor onze klanten.’ 

Wie is EY?

EY vormt een internationaal samenwerkingsverband van lokale lidfirma’s. EY Global Limited, gevestigd in Londen, draagt zorg voor eenheid in het beleid van alle lidfirma’s en bewaakt de wereldwijde kwaliteit. EY Global verleent geen diensten aan cliënten van EY, dat doen de lidfirma’s. EY telt wereldwijd ruim 200.000 medewerkers, gevestigd in zo’n 150 landen.

EY is actief vanuit dertien vestigingen in Nederland en heeft hier 229 partners en 3.500 medewerkers. Tot de voorgangers van EY behoort Moret, het oudste Nederlandse accountantskantoor.

Erik Wiegerinck

Dit artikel is gepubliceerd in het septembernummer 2016 van Vastgoedmarkt

Reageer op dit artikel