nieuws

Woningportefeuille Altera groeit en bloeit

Financieel

Altera Vastgoed heeft in de eerste jaarhelft een fors fondsrendement van 6,5 procent op zijn woningportefeuille behaald. Voor heel 2016 rekent Altera op een rendement van 10 tot 11 procent op zijn woningen.

Woningportefeuille Altera groeit en bloeit

Dat blijkt uit het halfjaarverslag van het sectorale vastgoedfonds. In totaal heeft Altera een belegd vermogen van 1,8 miljard euro in woningen, winkels en bedrijfsruimten. De woningportefeuille is fors gegroeid naar 755 miljoen euro van 624 miljoen medio 2015. De zekere pijplijn bedraagt 123 miljoen euro, goed voor 526 appartementen en 35 eengezinswoningen. Eind 2017 beoogt Altera de woningportefeuille uit te breiden naar 1 miljard euro. Gebrek aan geld heeft het fonds niet. De eerste zes maanden werd met 70 miljoen euro toegetreden door zowel nieuwe als bestaande aandeelhouders.

Daarmee is het aantal aandeelhouders gestegen naar 35 door de toetreding van zes nieuwe aandeelhouders in de sector Woningen, waaronder pensioenfondsen, een verzekeraar en een vermogensfonds. De woningportefeuille is het eerste halfjaar met 4,8 procent opgewaardeerd. De portfolio staat nu in de boeken tegen een bruto aanvangsrendement van 5,6 procent tegen een bar van 6,1 procent medio 2015. Het fondsrendement op woningen kwam in de eerste jaarhelft uit op 6,5 procent bij een bezettingsgraad van 97 procent.

Vier woningcomplexen zijn in exploitatie genomen met 143 appartementen en 31 eengezinswoningen in Rotterdam, Amsterdam, Scheveningen en Blaricum. Vijf complexen met 247 woningen zijn dit halfjaar aan de zekere pijplijn toegevoegd in Hoofddorp, Nijmegen, Utrecht, Ridderkerk en Maarssen, waardoor in totaliteit nog op tien locaties de realisatie van 526 appartementen en 31 eengezinswoningen is vastgelegd. Naar verwachting zullen in de tweede helft van 2016 meerdere projecten aan de pijplijn worden toegevoegd.

Het fondsrendement voor Winkels is over de eerste halfjaar van 2016 met 1,2 procent in lijn met dezelfde periode in 2015. Het indirecte rendement bedroeg -1,2 procent. Voor heel 2016 rekent Altera op een fondsrendement van 3 tot 3,5 procent bij een indirect rendement van -2 tot -2,5 procent. Ook de bezettingsgraad van de winkels is afgenomen naar 90 procent van 93 procent medio 2015. De gemiddelde huurprijs is die periode licht gedaald naar 193 euro per m2 per jaar van 199 euro. Toch is het bar gedaald naar 7,8 procent van 8 procent. Het fonds verwacht dat de komende jaren weer een periode van lichte waardestijging kan aanbreken.

In de sector Bedrijfsruimten is onder meer succesvol verhuurd in logistieke objecten in Venray en Venlo met een opwaardering van de portefeuille met 2,1 procent tot gevolg. Daardoor is het fondsrendement in deze periode toegenomen tot 4,9 procent. Voor heel 2016 moet er een plus van 8 procent uit de bus komen. De bezettingsgraad bedraagt medio 2016 92 procent van 84 procent medio 2015. In februari werden zeven objecten verkocht voor 35,3 miljoen euro. Altera bezit daarmee voor 131 miljoen aan bedrijfsruimten tegen 164 miljoen medio 2015. In februari werd afscheid genomen van de sector Kantoren door verkoop van twintig kantoorobjecten voor 182,1 miljoen euro.

Reageer op dit artikel