nieuws

Vesteda verdubbelt rendement dankzij waardestijging

Financieel

Het totaalrendement van Vesteda over het eerste halfjaar bedraagt 10,4 procent tegen 5,3 procent in dezelfde periode vorig jaar. Deze verdubbeling is grotendeels te danken aan een positieve herwaardering van 195 miljoen euro van de vastgoedportefeuille.

Vesteda verdubbelt rendement dankzij waardestijging

De brutohuuropbrengsten kwamen in de eerste jaarhelft uit op 119 miljoen euro tegen 117 miljoen euro medio 2015. Het gerealiseerd resultaat vóór belastingen bedroeg 68 miljoen euro in vergelijking met 64 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. Het gerealiseerde resultaat steeg als gevolg van een hogere bezettingsgraad van de portefeuille en significant lagere rentekosten. De gemiddelde bezettingsgraad lag op 98 procent tegen 97,4 procent medio 2015. De rentelasten daalden in deze periode naar 15 miljoen van 23 miljoen euro.

Ondanks de zware concurrentie bij verwerving van huurwoningen heeft Vesteda in het eerste halfjaar in totaal drie projecten aan haar pijplijn toegevoegd. De totale acquisitiepijplijn vertegenwoordigde eind juni een indicatieve marktwaarde bij oplevering van bijna 350 miljoen euro, bestaande uit 1.500 woningen. De beleggingsportefeuille steeg in het eerste halfjaar per saldo met 142 woningen tot 22.742 woningen met een waarde van 4,02 miljard euro.

Vesteda voegde 399 opgeleverde woningen toe aan de portfolio en verkocht er 257. De portefeuille bestaat voor 60 procent uit meergezinswoningen en 40 procent eengezinswoningen. In de tweede jaarhelft wil Vesteda de portefeuille verder uitbreiden, zowel autonoom als door middel van acquisities. De managementlasten bedroegen de eerste zes maanden 15 miljoen euro, 8 miljoen meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Deze bijna-verdubbeling is het gevolg van een reorganisatie en herhuisvesting naar één centrale locatie in Amsterdam.

De institutionele woningbelegger verwacht geen negatieve impact van de Brexit. ‘Het Centraal Planbureau voorspelt dat het aangekondigde vertrek van de Britten uit de EU een negatief effect zal hebben op de Nederlandse economie. De huidige positieve ontwikkelingen op de woningmarkt lijken echter robuust’, aldus ceo Gertjan van der Baan. In 2015 boekte Vesteda met 200 medewerkers een resultaat van 316 miljoen euro. Dankzij de versterking van het kredietprofiel heeft S&P de kredietbeoordeling van Vesteda opgekrikt naar BBB+ met een stabiel vooruitzicht. (MvL)

Reageer op dit artikel