nieuws

Recordjaar voor funds of funds

Financieel

Funds of funds hebben over 2015 een totaalrendement geboekt van 18,7 procent. Daarmee hebben deze niet-genoteerde vastgoedfondsen die beleggen in andere vastgoedfondsen het beste jaar ooit gedraaid.

Recordjaar voor funds of funds

Dat blijkt uit cijfers van Inrev, de Europese branche-organisatie van niet-genoteerd vastgoed, en haar Aziatische zusterorganisatie Anrev. Met dit uitstekende resultaat zetten de zogenoemde funds of funds in 2015 hun opwaartse lijn van 2014 en 2013 voort. Bij het jaarlijkse onderzoek waren dit keer 65 funds of funds betrokken met een intrinsieke waarde (NAV) van in totaal 9,6 miljard euro. 

Hoewel de prestaties nogal uiteen lopen naar risicorendementsprofiel (core, value-added of opportunistisch) open-end/closed-end, geografische en sectorale focus en fondsvolume hebben nagenoeg alle  verschllende soorten funds of funds hun prestaties verbeterd gedurende het jaar. Heel sterke resultaten boekten: grote fondsen (groter dan een intrinsieke waarde van 300 miljoen euro) met 22,1 procent; core fondsen 20,4 procent; en open-end fondsen 19,4 procent. Fondsen met een wereldwijde focus brachten met maar liefst 26 procent rendement beleggers het meeste geld in het laadje.

Het leeuwendeel van het funds of funds universum bestaat uit zogenoemde ‘core’- fondsen, dat zijn fondsen met een laag risicoprofiel (71,8 procent). Open-end fondsen maken 71,4 procent van het totaal uit, terwijll fondsen met Europese of wereldwijde focus zelfs goed zijn voor 86,2 procent van het fondsvolume.

In haar toelichting zei Inrev-onderzoeksdirecteur Henri Vuong: ‘Uit dit onderzoek komt heel duidelijk de dominantie van grote corefondsen met een Europese of wereldwijde focus naar voren. Verder blijkt een steeds sterkere verbintenis tussen de beleggers en fondsbeheerders. Dat alles reflecteert een duidelijke trend naar meer transparantie en reisicobeheer. Die trend  zal alleen maar verder versterken in het huidige economische klimaat en de politieke onzekerheid.’

Reageer op dit artikel