nieuws

Rabo Vastgoedgroep boekt 23 procent hogere winst

Financieel

Rabo Vastgoedgroep heeft in de eerste jaarhelft een nettowinst behaald van 121 miljoen euro, 23 procent meer dan de 98 miljoen euro over de eerste zes maanden van 2015. FGH Bank zal worden omgedoopt tot Rabo Real Estate Finance.

Rabo Vastgoedgroep boekt 23 procent hogere winst

Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van moederbedrijf Rabobank. Rabobank boekte de eerste zes maanden een nettowinst van 924 miljoen euro. Dat is een winstdaling van 39 procent ten opzichte van een jaar eerder. De lagere winst komt vrijwel geheel op het conto van een voorziening van 500 miljoen euro op de derivatenportefeuille. Het betreft een compensatie voor MKB-ondernemers die rentederivaten bij Rabobank hebben afgesloten.

De winststijging van Rabo Vastgoedgroep is te danken aan fors lagere voorzieningen op vastgoedleningen, de verkoop van meer woningen en van De Rotterdam. Dankzij het economisch herstel in Nederland is de kwaliteit van de vastgoedleningenportefeuille van Rabo Vastgoedgroep verbeterd. In de eerste zes maanden moet de vastgoedtak van Rabobank nog 47 miljoen euro afschrijven op zijn leningenportefeuille. De eerste helft van 2016 kwam er een positieve waarde van 11 miljoen euro uit de boeken, een positief verschil van  58 miljoen euro in deze periode.

De succesvolle verkoop van residentieel en commercieel (De Rotterdam) vastgoed leidde tot 40 miljoen euro hogere inkomsten (totaal 18 miljoen euro) dan medio 2015. De verkoop van het commerciële deel van gebouwencomplex De Rotterdam droeg volgens Rabobank ‘significant’ bij aan de winst, zonder vermelding van financiële details. Bovendien verkocht ontwikkeldochter BPD 30 procent meer woningen in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Medio 2016 stond de teller op 4.084 verkochte woningen tegen 3.147 woningen medio 2015. In Nederland verkocht BPD 2.245 woningen tegen 1.929 woningen medio 2015.

De omzet van Rabo Vastgoedgroep bleef in de eerste periode stabiel op 339 miljoen euro (medio 2015: 338 miljoen). De leningenportefeuille, grotendeels ondergebracht bij FGH Bank, kwam halverwege 2016 uit op 14,1 miljard euro. Dat is 8 procent minder dan een jaar eerder (15,3 miljard). De daling is het gevolg van leningverkopen en vervroegde aflossingen van leningnemers. Het belegd vermogen van vermogensbeheertak Bouwfonds IM bleef vrijwel stabiel op 6,2 miljard euro (medio 2015: 6,3 miljard).

De operationele kosten bij de vastgoedtak stegen 23 procent naar 183 miljoen euro. Oorzaak is de benoeming van externe medewerkers die FGH Bank moeten integreren in Rabobank en een herstructureringslast. De nieuwe naam van FGH Bank wordt Rabo Real Estate Finance. Vanaf dit najaar zullen klanten worden overgezet naar de geïntegreerde financieringstak. De integratie heeft een onbekende reductie van het aantal werknemers tot gevolg. (MvL)

Reageer op dit artikel