nieuws

Q-Park zoekt nieuwe aandeelhouder

Financieel

Parkeergarage-uitbater Q-Park is op zoek naar een nieuwe meerderheidsaandeelhouder. Een aantal bestaande eigenaren van het bedrijf, vooral pensioenfondsen en verzekeraars, wil na zo’n twintig jaar uitstappen

Q-Park zoekt nieuwe aandeelhouder

Onder andere verzekeraar Delta Llloyd wil zijn belang afstoten en heeft met enkele mede-aandeelhouders de Amerikaanse zakenbank JP Morgan en de juristen van De Brauw Blackstone in de arm genomen om een koper voor hun stukken te vinden. In totaal telt Q-Park twintig aandeelhouders.

Q-Park is eigenaar van 6.100 parkeergarages in tien Europese landen, goed voor een jaaromzet van 809 miljoen euro en een nettowinst van 91 miljoen euro. Het bedrijf werd opgezet in 1996 door Maastrichtenaar Ward Vleugels. Zijn schoonvader, drs G.Ruijters, bracht de garages in bij Q-Park in ruil voor aandelen via zijn beleggingsmaatschappij Rupa. Samen met ING Real Estate ontwikkelde Vleugels enkele nieuwe complexen . ING  heeft ook een cruciale rol gespeeld bij de hele internationale uitrol van Q-Park.

Naast ING Vastgoed sloten zich ook SNS Reaal, ABP, Zorg en Welzijn, Delta Lloyd, Interpolis en de pensioenfondsen Zorg en Welzijn en die van Rabobank en KPN aan. In 2010 kocht het pensioenfonds van Grontmij zich bij het bedrijf in. (JvB)

Reageer op dit artikel