nieuws

Meerderheid corporaties klaar voor marktwaardering

Financieel

Een ruime meerderheid van de woningcorporaties (63 procent ) heeft haar basisgegevens inmiddels zover op orde dat zij haar vastgoedbezit kan waarderen op marktwaarde

Meerderheid corporaties klaar voor marktwaardering
Corporatiewoningen Voorburg

Dat blijkt uit onderzoek onder 77 corporaties door Aareon, leverancier van taxatiemanagementsystemen, en kennisplatform CorporatieNL. Vanaf 2017 is elke corporatie verplicht om het bezit op deze manier te waarderen. Meer dan driekwart van de corporaties (78 procent) zegt inmiddels ook al voldoende kennis over marktwaardeberekening in huis te hebben.

De marktwaarde verhuurde staat is de nieuwe waarderingsgrondslag die verplicht is gesteld vanuit het ministerie voor onder andere de CorpoDatadVi 2015 en de jaarrekening 2016. Inmiddels bezit 57 procent een plan voor de vastgoedsturing op marktwaarde. Driekwart van de corporaties verwacht vervolgens wel een groot effect op het eigen vermogen en de financiële positie.

In de afgelopen maanden voerde 58 procent van de corporaties de taxatie van haar bezit zelf uit en liet het vervolgens valideren door een externe taxateur. De helft van de corporaties laat voortaan elk jaar een nieuwe marktwaardeberekening uitvoeren, 22 procent zal dat zelfs meerdere keren per jaar doen. De vastlegging van gegevens vindt inmiddels bij 63 procent plaats in een taxatiemanagementsysteem.

Reageer op dit artikel