nieuws

Lone Star mag Propertize inlijven

Financieel

Toezichthouder ACM heeft zijn goedkeuring verleend aan de overname van vastgoedfinancier Propertize door durfinvesteerder Lone Star.

Lone Star mag Propertize inlijven

Dat heeft Autoriteit Consument en Markt (ACM) op 3 augustus 2016 bekendgemaakt. De toezichthouder ‘heeft geen reden om aan te nemen dat de overname van de voormalige vastgoedfinancieringstak van SNS Reaal de mededinging op de Nederlandse markt of een deel daarvan op significante wijze zou kunnen belemmeren’.

Op 28 juni tekende Lone Star met zijn consortiumpartner J.P.Morgan een koopovereenkomst met de Nederlandse staat. De partijen nemen de staatsbank over voor 895,3 miljoen euro.

Propertize werd in het najaar van 2015 te koop gezet door minister Jeroen Dijsselbloem, waarna met een groot aantal geïnteresseerden werd gesproken. De Nederlandse staat werd in februari 2013 eigenaar van Propertize, nadat het moederbedrijf SNS Reaal werd genationaliseerd. De bankverzekeraar was in zwaar weer terecht gekomen door de slechte leningenportefeuille van de toen SNS Property Finance geheten vastgoeddochter.

In de zogenoemde ‘bad bank’ werd zo’n 5,5 miljard euro aan vastgoedleningen ondergebracht. Het later dat jaar afgesplitste Propertize kreeg  tien jaar de tijd om de door slechte leningen geplaagde vastgoedportefeuille af te bouwen. In maart 2016 maakte de bank bekend dat de totale netto exposure in 2015 daalde met 1.483 miljoen tot 3,4 miljard euro (30 procent) in vergelijking met met 2014. Deze daling was vooral te danken aan afbouwtransacties (verkoop, aflossingen) van 1.470 miljoen en beperkte waardeverminderingen van 13 miljoen. Sindsdien heeft Propertize geen melding gemaakt van noemenswaardige transacties met uitzondering van begin mei 2016, toen voor 174 miljoen euro aan kantoren werden verkocht aan DW Partners en Whitewood Capital.

Voor minister Dijsselbloem betekent de redelijk vlotte verkoop een opsteker voor zijn begroting. Minder te spreken zullen ongetwijfeld de leningnemers zijn die niet stipt kunnen voldoen aan hun verplichtingen. Zij vrezen dat Lone Star snel schoon schip maakt.

Reageer op dit artikel