nieuws

Kantorenprijzen Zuidas gestabiliseerd

Financieel

De kantorenmarkt op de Zuidas lijkt net als op de andere Europese topmarkten zijn prijspiek te hebben bereikt. Het netto aanvangsrendement ligt medio 2016 op 4,75 procent, ongeveer even laag als eind 2015 en tijdens de vorige beleggingspiek van 2007.

Kantorenprijzen Zuidas gestabiliseerd

Dat blijkt uit cijfers vervat in de Zuidas Kantorenmonitor van JLL. Door de aanhoudende vraag naar hoogwaardige kantoorruimte staan de aanvangsrendementen de afgelopen jaren onder neerwaartse druk. Dat heeft geleid tot een aanscherping van het rendement eind 2015 naar zo’n 4,8 procent. Medio 2016 staat het netto aanvangsrendement (nar) gelijk aan het rendement in de beleggingspiek van 2007 en bedraagt 4,75 procent netto vrij op naam.

In 2009 lag het nar nog op ruim 5,8 procent. Tussen begin 2013 en begin 2015 daalden de yields hard met bijna 100 basispunten. Door de stijgende huurprijs is de kapitaalwaarde (de waarde per vierkante meter vastgoed) het afgelopen halfjaar gestegen naar 7.400 euro per m2 vvo. Het dieptepunt werd eind 2009 bereikt met een kapitaalwaarde van een kleine 5.800 euro. Begin 2013 lag die waarde nog maar net boven de 6.000 euro.

In het eerste halfjaar van 2016 zijn er twee kantoorgebouwen verhandeld voor in totaal 104 miljoen euro. LIM kocht Eurocenter II voor 41 miljoen euro en CBRE Global Investors kocht het nog te bouwen NoMaHouse voor 63 miljoen van Beheer Brouwershoff. Dat is al meer dan in heel 2015. Vorig jaar vonden op de Zuidas vijf beleggingstransacties plaats, goed voor 103 miljoen. De grootste transactie refereert aan Zuiderhof I (Van Doorne). De institutionele belegger First Sponsor Group uit Singapore kocht het kantoorgebouw van AEW (prijs is vertrouwelijk).

In 2013 wisselde negen kantoorgebouwen van eigenaar, goed voor een post-crisispiek van 677 miljoen euro. Van de negen transacties hadden er drie betrekking op nieuwbouwprojecten die op voorhand werden verkocht (AkzoNobel, Stibbe en Beethoven 400). In 2014 bedroeg het transactievolume van kantoren op de Zuidas 485 miljoen euro. De grootste transactie had betrekking op het ITO/SOM complex (46.200 m2 vvo). Het Duitse Union Investment kocht het kantoorgebouw voor 244 miljoen euro.

Tussen 2008 en 2011 werden er weinig tot geen kantoren verhandeld. In 2012 kwam de beleggingsmarkt op de Zuidas op gang met een investeringsvolume van ongeveer 280 miljoen euro.  De vraag naar kantorenvastgoed is sindsdien toegenomen. De Amsterdamse Zuidas is populair bij zowel nationale als internationale beleggers vanwege de gezonde gebruikersmarkt en het kwalitatieve beleggingsproduct. Ruim 63 procent van het kantorenvastgoed is in het bezit van institutionele beleggers en vastgoedfondsen. Zo’n 54 procent is in handen van internationale beleggers, waarvan 75 procent van Duitse beleggers. (MvL)

Reageer op dit artikel