nieuws

Heijmans op halfjaarverlies door infra

Financieel

Een forse stijging van de woningverkopen heeft niet kunnen voorkomen dat Heijmans opnieuw in de rode cijfers is beland. Door de afwikkeling van probleeminfraprojecten boekte het bouwbedrijf een nettoverlies van 12 miljoen euro tegen 15 miljoen verlies in de eerste helft van 2015.

Heijmans op halfjaarverlies door infra

Dat blijkt uit 17 augustus gepubliceerde halfjaarcijfers van het bouw- en vastgoedbedrijf uit Rosmalen. In de eerste jaarhelft verkocht Heijmans 1.069 woningen tegen 746 woningen in de eerste zes maanden van 2015. Dat resulteerde medio 2016 in een omzet bij het segment Vastgoed van 170 miljoen euro tegen 126 miljoen een jaar eerder. De gemiddelde vrij-op-naamprijs aan particulieren is ten opzichte van 2015 met bijna 10 procent gestegen naar 249.000 euro. De woningverkopen werden bijna gedeeld tussen particulieren (569) en beleggers (565).

Het resultaat van Wonen komt niettemin uit op 2 miljoen euro tegen 3 miljoen euro in de eerste helft van 2015. Het onderliggend operationeel resultaat voor Vastgoed bedraagt 6 miljoen euro tegen 4 miljoen medio 2015. De orderportefeuille van de Nederlandse vastgoed- en woningbouwactiviteiten bedraagt 552 miljoen per eind juni 2016, iets lager dan de 570 miljoen euro eind 2015. Door gebrek aan capaciteit, vertragingen in ruimtelijke ordening procedures en toenemende eisen vanuit welstandscommissies is het in (her)ontwikkeling brengen van nieuwe locaties lastig, aldus Heijmans.

De orderportefeuille in Nederland is echter op peil gebleven en zal dit ook blijven op basis van nieuw verworven opdrachten en woningverkopen. Op utiliteitsbouw bleef het onderliggend operationeel resultaat steken op 0, beter dan het verlies van 2 miljoen euro een jaar eerder. Het nettoverlies komt bijna volledig op het conto van het onderdeel Infra Nederland. Net als medio 2015 komt er medio 2016 een onderliggend operationeel resultaat van -15 miljoen euro uit de boeken. Op kleine vastgoedposities boekte Heijmans 1 miljoen euro af.

De orderportefeuille van Heijmans steeg fors naar 2,4 miljard euro van 2,1 miljard euro eind vorig jaar. Bert van der Els, ceo Heijmans, heeft gemengde gevoelens. ‘Wonen en Utiliteit presteren volgens verwachting, met een beter resultaat en een mooie orderportefeuille. De vraag op de woningmarkt blijft groot, wat kansen biedt voor onze vastgoed- en woningbouwtak. Nieuwe overeenkomsten voor grote gebiedsontwikkelingen onderstrepen dit potentieel, zoals Hart van Zuid, Nieuw Kralingen en een volgend deel van Katendrecht in Rotterdam, evenals een nieuw project in Kanaleneiland Utrecht.’

Maar de bouwer heeft te maken met enkele verlieslatende projecten uit het verleden die Heijmans nog moet uitdienen. ‘Met name het project Energiefabriek Tilburg speelt ons parten’, aldus Van der Els. ‘We blijven zwaar inzetten op verdere verbetering van onze kernprocessen om te zorgen dat we slechte projecten gecontroleerd kunnen uitfaseren en dat de rest van onze activiteiten met gezonde marges draait. Met deze aanpak verwachten we het jaar met een positief onderliggend operationeel resultaat af te sluiten.’ (MvL)

Reageer op dit artikel