nieuws

Eurocommercial op grote winst in jubileumjaar

Financieel

Eurocommercial Properties heeft in het gebroken boekjaar 2015/2016 een direct investeringsresultaat behaald van 102,8 miljoen euro, een toename van 17,6 procent ten opzichte van een jaar eerder (87,4 miljoen).

Eurocommercial op grote winst in jubileumjaar

Dat schrijft het winkelvastgoedfonds met een vastgoedportefeuille van 3,5 miljard euro in Frankrijk, Italië en Zweden in een persbericht over zijn jaarcijfers. De forse groei is hoofdzakelijk te danken aan nieuwe aankopen ter waarde van 400 miljoen euro en lagere rentekosten. De like-for-like (identieke) huurgroei kwam afgelopen boekjaar uit op 1 procent. Deze lage groei is het gevolg van de zeer lage inflatie en dus geringe indexatie. Retailers betaalden bij nieuwe huurtransacties en huurverlengingen wel gemiddeld 10 procent meer.

Het totale investeringsresultaat (winst na belasting volgens IFRS) bedroeg 207,4 miljoen euro tegen 167,8 miljoen euro in het vorige financiële jaar. Deze stijging was te danken aan een 5,4 procent hogere waardering van de vastgoedportefeuille, boekwinst op verkocht winkelvastgoed en 7,3 miljoen euro (-15,7 procent) lagere rentekosten. Eurocommercial betaalt een rente van gemiddeld 2,7 procent over zijn financieringen tegen 3,6 procent een jaar. De winkelcentra in Frankrijk werden de afgelopen twaalf maanden 8 procent meer waard, tegenover 6,2 procent in Zweden en 3 procent in Italië.

De positieve herwaardering heeft te maken met de grote beleggingsvraag naar en het geringe aanbod van succesvolle winkelcentra. Het resultaat werd wel negatief beïnvloed door een lagere marktwaarde van de derivatenportefeuille, veroorzaakt door de gedaalde marktrente.  Dit jubileumjaar – Eurocommercial maakte in juni 1991 zijn entree op de Amsterdamse beurs – is daarmee een van de beste jaren van het vastgoedfonds, aldus het fonds zelf. De winkelverkopen stegen op jaarbasis gemiddeld 2,7 procent.

Voor retailers in ECP-winkelcentra in en rond Parijs was het geen goed jaar. Door de terreuraanslagen van november 2015 en overstromingen voorjaar 2016 daalden de winkelverkopen in het boekjaar met 0,5 procent en tussen januari en eind juni zelfs met 1,6 procent. De daling werd echter goedgemaakt door de Italiaanse en Zweedse retailers met plussen van respectievelijk 3,7 en 5,4 procent.

Wat betreft winkelbranche zagen alleen schoenenwinkels en elektronicawinkels hun omzet in de ECP-centra dalen. Deze daling is het gevolg van een toenemende internetverkoop. Maar vooralsnog zorgt die trend ervoor dat retailers eerder grotere in plaats van kleine winkels willen, aldus het management. De verkopen van sieraden en cadeauwinkels stegen met 8,7 procent het sterkst. De leegstand in de ECP-winkelcentra bedraagt slechts 1 procent. Aandeelhouders van Eurocommercial kunnen een dividend van 2,05 euro per aandeel tegemoet zien, tegenover 1,98 euro een jaar eerder. Het jaarverslag wordt 16 september gepubliceerd.

Reageer op dit artikel