nieuws

DNB: balanstotaal hypotheekfondsen verdubbeld

Financieel

Beleggingsfondsen in particuliere woninghypotheken zijn binnen een jaar verdubbeld. Deze hypotheekfondsen hebben medio 2016 een recordomvang van ruim 19 miljard euro.

DNB: balanstotaal hypotheekfondsen verdubbeld

Dat schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) op 17 augustus in een zogeheten Statistisch Nieuwsbericht. In het tweede kwartaal van 2016 is het beheerde vermogen van alle 1.812 Nederlandse beleggingsinstellingen toegenomen van 766,7 miljard euro naar 805,1 miljard euro dankzij nieuwe instappers en een positief rendement. Het totaalrendement van alle fondsen gezamenlijk in het tweede kwartaal kwam uit op 3,5 procent ofwel 26,8 miljard euro. Dat is het hoogste niveau sinds het eerste kwartaal van 2015.

Het vermogen van de Nederlandse beleggingsinstellingen is voor het vierde kwartaal op rij gegroeid en nadert het recordniveau van 814,9 miljard van eind maart 2015. Met name de groei van de hypotheekfondsen valt bij DNB in het oog. In het afgelopen jaar hebben deze hypotheekfondsen een snelle groei laten zien, met een verdubbeling van hun balanstotaal tot gevolg. Het totaalbedrag aan uitstaande hypotheken vanuit beleggingsfondsen aan Nederlandse particulieren bedroeg eind juni 19,1 miljard euro, het hoogste niveau ooit.

De groei ten opzichte van een kwartaal eerder bedroeg 2,3 miljard, ofwel 14 procent kwartaal-op-kwartaal. Via deze fondsen staat inmiddels 19,1 miljard aan Nederlandse hypotheken uit, het hoogste bedrag ooit. De koerswinst op de beleggingen in aandelen bedroeg in het eerste kwartaal 2,8 procent, in lijn met de stijging van aandelenindices zoals de MSCI World Index van 2,9 procent. Ook obligatie- en vastgoedfondsen lieten een hoog rendement zien van respectievelijk 3,6 en 3,2 procent.

Het rendement van vastgoedfondsen werd voornamelijk behaald door winst bij de indirecte vastgoed-investeringen, zoals aandelen en participaties in beleggingsinstellingen. Gemengde fondsen en hedgefondsen behaalden een rendement van respectievelijk 1,7 en 1,5 procent. Echter, het hoogste rendement werd door overige fondsen behaald (5,9 procent). In de categorie overige fondsen vallen hoofdzakelijk grondstoffondsen, private equity-fondsen en ook hypotheekfondsen. (MvL)

Reageer op dit artikel