nieuws

B&S-beleggers gebeten door hond én kat

Financieel

De particuliere beleggers in twee fondsen van Van Boom & Slettenhaar zijn van de regen in de drup beland. Goldman Sachs, die de fondsfinanciering kocht van Propertize, eist onmiddellijke aflossing van 88 miljoen euro.

Dat blijkt uit berichtgeving in het Financieele Dagblad en informatie van fondsaanbieder Van Boom & Slettenhaar. In december 2015 heeft Propertize vastgoedleningen van negen leningnemers verkocht aan ELQ Investors II. Dit fonds van Goldman Sachs kocht de gehele leningportefeuille met een nominale waarde van 220 miljoen euro voor 150 miljoen, stelden bronnen eerder tegen Vastgoedmarkt.

Een van de leningnemers was fondsmanager Van Boom & Slettenhaar, die daarmee de vastgoed-cv’s B&S Vastgoed Nederland en B&S Cube Centre had gefinancierd. B&S Vastgoed Nederland is in 2007 opgericht. De eerste objecten zijn op het hoogtepunt in 2008 aangekocht. Door forse afboekingen is een negatief eigen vermogen ontstaan. Enige tijd voor de verkoop aan ELQ onderhandelde B&S namens 1.300 particuliere beleggers met Propertize over herfinanciering van de leningen.

Propertize was bereid de leningen te royeren als de B&S-beleggers tot eind 2018 70 miljoen (Vastgoed Nederland) zouden aflossen. B&S wees deze eis als onredelijk van de hand. Zo bedroeg de nominale waarde van de leningen van de cv B&S Vastgoed Nederland 80 miljoen, terwijl de getaxeerde portefeuillewaarde 60 miljoen bedroeg, aldus B&S in een brief aan zijn deelnemers. B&S vroeg Propertize vervolgens om een discount van 25 miljoen euro op de Vastgoed Nederland-lening.

De cv kon namelijk hooguit een herfinanciering (proberen te) krijgen van 55 miljoen euro, inclusief een aanvullende lening van 10 miljoen euro. Propertize wilde deze discount echter niet verlenen. Bij de cv Cube Centre was B&S om tot eind 2018 50 miljoen euro af te lossen, mits Propertize de leningen zou royeren en B&S de kans krijgt een nieuwe financiering af te sluiten. B&S mikte op een nieuwe lening van 7,7 miljoen euro op een getaxeerde waarde van nog slechts 12,3 miljoen euro.

De nieuwe eigenaar Goldman Sachs heeft dit voorstel heeft afgewezen, schrijft B&S in een brief aan de obligatiehouders. Door de leningverkoop aan Goldman Sachs is deze strategie geen haalbare kaart meer. In plaats van een geleidelijke aflossing eist de Amerikaanse zakenbank onmiddellijke aflossing van 88 miljoen euro. Omdat de G&S-beleggers dit bedrag niet kunnen ophoesten, zal Goldman Sachs het onderpand opeisen.

G&S-directeur Gerton van Boom noemt deze handelswijze onredelijk. G&S heeft volgens hem altijd rente en aflossing betaald, terwijl de waarde van het vastgoed na jaren weer stijgt. B&S had medio 2015 een nieuwe huurovereenkomst met het Rijksvastgoedbedrijf getekend voor de rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam. Door deze huurtransactie nam de waarde van de Vastgoed Nederland-portefeuille met 10 miljoen euro toe. 

Reageer op dit artikel