nieuws

Britse rente naar dieptepunt

Financieel

Met een historisch lage rente van 0,25 procent en 60 miljard pond extra geldcreatie hoopt de centrale bank de Britse economie voor een zware recessie te behoeden.

De Bank of England (BoE) heeft voor het eerst in zeven jaar de rente verlaagd: van 0,50 naar 0,25 procent. Dat is het laagste peil sinds de bank in 1694 werd opgericht door koning Willem III, tevens stadhouder van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. 

Belangrijk is echter de extra geldcreatie, schrijft de Belgische zakenkrant De Tijd. De centraal bankiers gaan 60 miljard pond (72 miljard euro) extra proberen in de economie te pompen, door met vers gedrukt geld staats- en bedrijfsobligaties op te kopen. Dat brengt de totale geldcreatie sinds de start van de financiële crisis in 2008 op 435 miljard pond (520 miljard euro). 

De forse stimulans komt niet geheel als een verrassing. Andrew Haldane, de hoofdeconoom van de BoE, legde zelf de lat hoog. In een toespraak vlak na het Brexit-referendum liet hij er geen twijfel over bestaan dat, mocht het nodig blijken, hij liever te drastisch dan te weinig optreedt.

Reageer op dit artikel