nieuws

ABN stoot wellicht nog kwart bankkantoren af

Financieel

ABN Amro wil nog voor eens 200 miljoen euro bezuinigen op onder meer huisvesting en personeel, goed voor 25 procent van de totale ondersteunende kosten. Het ligt voor de hand dat nog eens een kwart van de bankkantoren verdwijnt.

Dat blijkt uit een toelichting van financieel directeur Kees van Dijkhuizen tegen de NOS op de kwartaalcijfers van ABN Amro. De nettowinst kwam in het tweede kwartaal van dit jaar uit op 391 miljoen euro, fors minder dan de 600 miljoen een jaar eerder door een eenmalige kostenpost (MKB-derivatencompensatie) van 271 miljoen euro. ABN had het afgelopen half jaar een kostenratio van 61,8 procent. Een ratio van 50 wordt als efficiënt gezien. De bank, nog deels in staatshanden, opteert voor een ratio tussen de 56 en 60 procent.

De financiële afdeling heeft berekend dat er 200 miljoen euro kan worden bezuinigd door efficiënter te werken in het buitenlandse en binnenlands bankbedrijf. Dat is een kwart van de kosten bij de ondersteunende en controlerende diensten van de bank, zoals catering, personeelszaken, finance, huisvesting en communicatie. De afgelopen drie jaar sloot de bank al 113 bankkantoren. Eind 2015 waren er nog ongeveer 300 over.

Daarbij lijkt het niet te blijven. Eventuele sluiting van een kwart betekent nog eens 75 bankkantoren minder. Topman Zalm liet begin 2015 al doorschemeren nog eens honderd van de toen 334 bankkantoren te willen sluiten.  Tussen 2004 en 2014 sloten ABN Amro, Fortis, ING, Rabobank en SNS Reaal gezamenlijk al ruim 1.500 bankkantoren, berekende Locatus vorig jaar. Locatus denkt dat banken uiteindelijk uitkomen op twintig tot dertig kantoren per bank. Ook maakte de bank op 17 augustus bekend afscheid te zullen nemen van nog eens honderden werknemers. (MvL)

 

Reageer op dit artikel