nieuws

Mooi tweede kwartaal CBRE

Financieel

CBRE boekte in het tweede kwartaal van 2016 een omzetgroei van 34 procent tot 3,2 miljard dollar. In dat bedrag zit 690 miljoen dollar van de overgenomen Global Workspace Solutions. Zonder deze acquisitie zou de omzet met 5 procent zijn gestegen.

De winst voor belasting steeg 4 procent naar 309,9 miljoen dollar. De positieve invloed van valutaverschillen bedroeg 4,1 miljoen dollar.

Alle regio’s rapporteerden hogere omzetten. In Noord-en Zuid-Amerika, de grootste markt van de internationaal vastgoedadviseur, stegen de inkomsten met 24 procent. In Europa, het Midden -Oosten en Afrika (EMEA) gingen de inkomsten zelfs met 64 procent omhoog en in Azië/Pacific met 36 procent. Al is een groot deel van de groeisprong terug te voeren op de overname van vastgoed dienstverlener Global Workplace Solutions in september 2015. Zonder die acquisitie kwam de stijging uit op 7 procent voor Noord-en Zuid- Amerika, 3 procent EMEA en eveneens 3 procent Azië/Pacific.

De inkomsten van de CBRE-tak die zich bezighoudt met dienstverlening aan bedrijven die hun huisvestingsvraagstukken uitbesteden, groeide wereldwijd met 105 procent ronduit spectaculair. Dit vormt dan ook de corebusiness van het ingelijfde Global Workplace Solutions. Zonder die acquisitie bedroeg de groei toch een niet onverdienstelijke 13 procent. 

Bij de advisering in commercieel vastgoedfinancieringen stegen de inkomsten met 14 procent. De sterkere vraag kwam hier vooral van private partijen die op zoek waren naar een lening, banken en vanuit de publieke sector. 

In de verhuurmarkt zat de vaart er ook goed in (Amerika +8 procent, Azië/Pacific +6 procent), met uitzondering nadrukkelijk van EMEA waar CBRE genoegen moest nemen met 11 procent minder inkomsten. 

De bemiddeling bij aan- en verkoop van vastgoed zat wereldwijd in het slop met een inkomstendaling van 6 procent. In Amerika was nog sprake van een bescheiden groei (+ 1 procent), maar in EMEA (-17 procent) en Azië/Pacific (-18 procent) stonden de inkomsten zwaar onder druk.

De vastgoedvermogensbeheerder CBRE Global Investor presteerde ‘uitstekend’ met een  bijdrage van 26 miljoen dollar aan het aangepaste bedrijfsresultaat (ebitda).

Volgens Martin Samworth, Ceo EMEA, is de negatieve impact van de Brexit op de continentaal Europese markten tot dusverre ‘zeer beperkt’. ‘Beleggers hebben nog veel kapitaal; beschikbaar en het sentiment blijft goed’. In het Verenigd Koninkrijk signaleert hij wel meer terughoudendheid na het Brexit-besluit en alle instabiliteit van de financiële markten die aan het referendum vooraf ging. Al is het nog veel te vroeg voor een definitief oordeel, meent Samworth. Hij omschrijft de huidige omstandigheden in de Britse vastgoedmarkt als ‘uitdagend’. Tegelijkertijd wijst hij erop dat CBRE ook na de uitkomst van het referendum bij een flink aantal geslaagde transacties betrokken is geweest. 

 

 

Reageer op dit artikel