nieuws

Klépierre boekt forse huurinkomstendaling in Nederland

Financieel

Winkelcentrumbelegger Klépierre, eigenaar van Hoog Catherijne, heeft zijn huurinkomsten in de eerste helft van 2016 zien stijgen met 2,8 procent. Maar net als vorige week branchegenoot Unibail-Rodamco rapporteert het in Amsterdam en Parijs genoteerde vastgoedfonds teleurstellende cijfers over zijn Nederlandse operatie.

Klépierre boekt forse huurinkomstendaling in Nederland

In Nederland boekte Klépierre een daling van de huurinkomsten op basis van de overeenkomstige portefeuille van vorig jaar (‘like-for-like’) van 6,7 procent. Dat komt vooral door faillissementen en betalingsachterstanden van een aantal Nederlandse retailketens, meldt het bedrijf. Volgens de Fransen zijn er wel onderhandelingen gaande met potentiële huurders om de opengevallen plaatsen op te vullen.

Mede daardoor en de verkoop van grote delen van de vroegere Corio-portefeuille de afgelopen jaren zijn de Nederlandse centra thans nog goed voor slechts 4,1 procent van de totale huurinkomsten (647,7 miljoen euro) van Klépierre. Vlaggenschip hier is het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catherijne, dat fasegewijs wordt uitgebreid en gerenoveerd, en moet uitgroeien tot het grootste winkelcentrum van Nederland. De tweede fase van de herontwikkeling wordt opgeleverd in de eerste helft van 2018, de derde fase in  2019.

Afgezien van zorgenkindje Nederland draaide het vastgoedbedrijf een goed eerste half jaar. Grootste groei van de huurinkomsten realiseerde Klépierre in Centraal Europa met Hongarije (+10,6 procent) en Tsjechië (+8,5 procent) als koplopers. Door de val van de lira krompen de Turkse inkomsten omgerekend naar euro met 4,1 procent. Grootste markt is Frankrijk-België, die landen tekenen voor 35,5 procent van de netto huurinkomsten.

De rentelasten werden met 30 basispunten teruggebracht en bedragen nu nog 2,2 procent. Met 39,1 procent ligt de schuldgraad (‘loan-to-value’) 280 basispunten lager dan een jaar geleden.

De waarde van de vastgoedportefeuille op like-for-like basis steeg met 4,8 procent naar 22,6 miljard euro. 

De inkomsten per aandeel stegen met 8,6 procent in vergelijking tot de overeenkomstige periode vorig jaar tot 1,16 euro.Het bedrijf verhoogde zijn prognose voor heel 2016. De inkomsten per aandeel zullen boven de  2,25 euro komen te liggen, terwijl eerder nog werd uitgegaan van 2,23 tot 2,25 euro per aandeel.

Reageer op dit artikel