nieuws

INREV lanceert index voor Duitse fondsen

Financieel

Duitse niet-genoteerde vastgoedfondsen hebben in 2015 een rendement geboekt van 2,7 procent. Institutionele fondsen rendeerden met 5,1 procent ruim twee keer zo goed dan fondsen voor particuliere beleggers.

Dat blijkt uit de recent gelanceerde index voor in Duitsland geregistreerde niet-genoteerde vastgoedfondsen, de  INREV German Vehicles Index. INREV is de in Amsterdam gevestigde Europese brancheorganisatie voor niet-beursgenoteerd vastgoed.

INREV maakt voor de nieuwe index gebruik van data van BVI, de associatie van Duitse beleggingsfondsen.  De gegevens  gaan terug tot 2001. Sinds dat jaar is het aantal vastgoedfondsen gegroeid van 25 naar 177, terwijl de intrinsieke waarde verdrievoudigde van 30,9 miljard euro tot  97,8 miljard euro. Afgezien van 2010 (-0,3 procent) genereerden de fondsen gemiddeld altijd een positief rendement. De zogenoemde Spezialfonds, die uitsluitend beschikbaar zijn voor institutionele beleggers, deden het met gemiddeld 3,8 procent beduidend beter dan de Publikumsfonds (2,1 procent).

Uit de index blijkt de kracht van de Duitse vastgoedmarkt. Vastgoedvehikels die uitsluitend beleggen in Duitsland boden in 2015 een rendement  van 5,7 procent en deden het daarmee iets  beter dan fondsen met een wereldwijde scoop (4,9 procent) en beduidend veel beter dan de op Europa gerichte fondsen (1,7 procent). Logistiek (4,5 procent) en woningen (4,6 procent) voerden naar sector gemeten de ranglijst aan.

Reageer op dit artikel