nieuws

Goed jaar voor NVM-makelaars

Financieel

De bij de NVM aangesloten makelaarskantoren draaiden in 2015 een omzet van 937,2 miljoen euro, een toename van bijna 140 miljoen euro ten opzichte van 2014.

Dit blijkt uit de NVM Bedrijfsbarometer, een jaarlijks onderzoek van de vereniging onder de aangesloten kantoren. 

Het aantal werknemers in de branche nam toe van circa 8.000 naar 8.750 fte in 2015. Van de ruim 2.800 aangesloten NVM-kantoren is het overgrote deel (95 procent) actief in de woningmakelaardij. In dit segment werd afgelopen jaar ook de grootste omzetstijging gerealiseerd, en wel van 21 procent ten opzichte van 2014. Grotere kantoren profiteerden meer van de omzetstijging dan kleinere kantoren. 

Het merendeel van de omzet uit woningmakelaardij komt uit verkoopbemiddeling (70 procent). Gemiddeld realiseerde een NVM-kantoor in 2015 70 verkooptransacties, tegenover 57 in 2014. Ook het aantal taxaties groeide: gemiddeld voerde een NVM-kantoor dat actief is in woningmakelaardij 83 reguliere taxaties uit, tegen 74 in 2014. De omzet hieruit steeg ten opzichte van 2014 met 10 procent. 

Ook in de markt voor zakelijk onroerend goed groeide de omzet. Op de businessmarkt is 32 procent van alle NVM-kantoren actief. De totale omzet steeg met circa 13 procent van 106,5 miljoen euro naar 120,7 miljoen euro. 

In agrarisch en landelijk vastgoed is 4 procent van de kantoren is actief. Deze deelmarkt kent als enige een omzetdaling (-5 procent). De omzet die specifiek uit taxaties wordt behaald, is met 1 procent wel licht gestegen. Ook voor agrarische makelaars is de woningmakelaardij een belangrijke bron van inkomsten, waaruit vorig jaar 53 procent van de omzet werd gehaald. 

Er wordt ook elk jaar gevraagd naar de omzetverwachting voor het komend jaar. Voor 2016 verwacht de meerderheid van de makelaarskantoren een (substantiële) omzetstijging.

Reageer op dit artikel