nieuws

Flinke winststijging voor Unibail-Rodamco

Financieel

Unibail-Rodamco heeft een goed eerste half jaar gedraaid. De winst per aandeel komt uit op 5,81 euro, een stijging van 13,5 procent. De prestaties van de Nederlandse winkelcentra stellen wederom teleur.

Flinke winststijging voor Unibail-Rodamco

Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van het in Amsterdam en Parijs genoteerde vastgoedbedrijf, die woensdag 21 juli nabeurs zijn gepubliceerd. Unibail-Rodamco zag de huurinkomsten van zijn winkelcentra gemiddeld met 3,8 procent stijgen. Dat is 350 basispunten boven inflatie. Met 30 basispunten (0,3 procent) was de inflatie minimaal. In Nederland daalden de inkomsten op basis van de vergelijkbare portefeuille vorig jaar met 7,5 procent, hoofdzakelijk  als gevolg van faillissementen van retailers. Ook in Spanje haalde het bedrijf minder huur op (-2,8 procent). De inkomstendaling in zowel Nederland (-8,2 procent) als in Spanje (-5,9 procent) was nog groter als het effect van disposities werd meegerekend. In Nederland daalde de huurinkomsten met 3 miljoen euro tot 31 miljoen euro.

Dankzij de opening van nieuwe centra en huurverhogingen groeiden de huurinkomsten van de winkelcentrumtak met 10,6 procent tot 643 miljoen euro. Die spectaculaire groei was vooral te danken aan Duitsland (+70 procent), Noord-Europa (+38 procent), Frankrijk (8,2 procent) en Centraal Europa (7,9 procent). De omzet van de retailers in de winkelcentra van het grootste beursgenoteerde vastgoedfonds van Europa steeg met  2,2 procent in juni.

De kantoren en congrescentra van Unibail-Rodamco zagen hun huurinkomsten met respectievelijk 0,3 procent en 9,5 procent dalen tot 84 miljoen en 53 miljoen. Omdat deze twee divisies in vergelijking tot de winkelcentra veel kleiner zijn, was het overall plaatje positief.

Unibail heeft nu voor 39,29 miljard euro aan vastgoed in de boeken staan. In vergelijking met eind 2015 betekent dat een stijging van 3,5 procent. De vastgoedonderneming heeft een  ontwikkelingspijplijn van 7,9 miljard euro, een half miljard meer dan op 31 december 2015.

Het management verwacht voor heel 2016 dat de inkomsten per aandeel uit zullen komen op 11,20 euro. Dat is aan de bovenkant van de eerder uitgesproken verwachting van 11-11,20 euro per aandeel.

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel