nieuws

Inflatie blijft in mei 0 procent

Financieel

De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) bedroeg in mei 0,0 procent, maakt CBS bekend. Ook in april waren goederen en diensten gemiddeld even duur als een jaar eerder.

Pakketreizen waren in mei ruim 8 procent goedkoper dan een jaar eerder. Vooral voor bestemmingen als Turkije, Griekenland en Egypte hoefden consumenten minder te betalen. Dit had een verlagend effect op de inflatie. De prijsontwikkeling van andere goederen en diensten had een opwaarts effect, waardoor de inflatie in mei per saldo hetzelfde was als in april.

Exclusief de sterk in prijs fluctuerende sectoren energie en voeding en de vaak aan belastingverhogingen onderhevige groepen alcohol en tabak bedroeg de inflatie in mei 0,5 procent. In april was dit nog 0,6 procent en in maart 1,3 procent. 

De inflatie in Nederland volgens de Europees geharmoniseerde prijsindex HICP is in mei net als in april uitgekomen op -0,2 procent. De inflatie in de eurozone steeg van -0,2 procent in april naar -0,1 procent in mei. Daarmee komt de inflatie in Nederland voor het eerst sinds januari 2016 weer onder het niveau van de eurozone. De HICP houdt in tegenstelling tot de CPI geen rekening met de kosten van het wonen in de eigen woning.

 

Reageer op dit artikel