nieuws

Hoogste fondsrendement sinds 2006

Financieel

De niet-genoteerde institutionele vastgoedfondsen hebben vorig jaar in Europa een totaalrendement geboekt van 9,7 procent, tegen 8 procent in 2014. Dat is het hoogste rendement sinds 2006. Grootste rendementsgroei realiseerden de Nederlandse fondsen.

Dit blijkt uit de jaarindex van INREV, de Europese brancheorganisatie voor niet-genoteerd vastgoed. Met 14,2 procent leverden fondsen met een value added risicoprofiel het hoogste rendement op. Voor zogenoemde ‘core’ fondsen was dat 9 procent. Terwijl closed-end fondsen (10,7 procent) beter presteerden dan open-endfondsen (9,6 procent).

Van de landspecifieke fondsen voeren Britse fondsen met 12 procent wederom de Europese ranglijst aan, maar de Britten scoren in vergelijking tot 2014 (16 procent) beduidend minder goed. De hoogste rendementsgroei kwam voor rekening van de Nederlandse fondsen, die vorig jaar gemiddeld een totaalrendement van 9,6 procent aan hun aandeelhouders konden rapporteren, tegen slechts 3,4 procent in 2014. Daarmee bekleedt Nederland de tweede plaats, gevolgd door Frankrijk (8,8 procent) en Duitsland (7,4 procent|).

Sectorspecifieke beleggingsstrategieën boerden ook goed. Met 15,9 procent staan industriële en logistieke vastgoedfondsen bovenaan, gevolgd door kantoren (10,1 procent), winkels (10 procent) en woningen (9,7 procent).

In haar toelichting op de indexresultaten zei Henri Vuong, Inrev’s directeur Onderzoek en Marktinformatie, dat de sector nu ‘in goede gezondheid’ verkeert na het herstel van de crisis. ‘Vooral bemoedigend is dat de positieve resultaten zich niet langer beperken tot de grote markten, maar nu in alle landen en alle segmenten te zien zijn.’ Zij gelooft niet dat de Europese vastgoedmarkt zich reeds op de top van de cyclus bevindt, wat menigeen vreest. In het piekjaar 2006 bedroeg het rendement bijna het dubbele van 2015. Bovendien zou de sector lessen hebben getrokken uit de crisis.

Reageer op dit artikel