nieuws

Grootste supermarktfonds Nederland komt met emissie

Financieel

Met een fusie van twee fondsen, het Super Winkel Fonds en het Supermarkt Beleggings Fonds die in supermarkten beleggen, ontstaat het grootste Nederlandse supermarktfonds dat toegankelijk is voor particuliere beleggers. Annexum (fondsvermogen 800 miljoen euro) komt met een emissie voor dit fonds, dat Super Winkel Fonds heet, met 27 supermarkten in heel Nederland en een winkeloppervlakte van 62.000 m2.

Huurders zijn onder meer Albert Heijn, Plus, Jumbo, Aldi, Dirk en Lidl. 

De supermarktportefeuille van Annexum heeft een actuele waarde van 135,2 miljoen euro, waarvan 89 miljoen euro gefinancierd wordt door Deutsche Postbank tegen een rente van 1,9 procent. Het eigen vermogen wordt toegankelijk voor particuliere beleggers. Door de combinatie van de zeer lage rente die Deutsche Postbank rekent, het feit dat het Super Winkel Fonds een bezettingsgraad van 98,8 procent kent, de kwaliteit van de huurders én de lange looptijd van de huurcontracten, wordt een direct rendement van 11 procent per jaar becijferd.
Het feit dat Deutsche Postbank, onderdeel van Deutsche Bank, het grootste Nederlandse supermarktbeleggingsfonds financiert is illustratief voor de grote interesse die buitenlandse partijen tonen voor beleggingen in Nederlands vastgoed, zo stelt Annexum-directeur Huib Boissevain. ‘Supermarkten zijn extra interessant vanwege de gestage stroom huurinkomsten. En de Nederlandse supermarkten vertonen al jaren een stabiele groei.’ De supermarktomzet is met 3,2 procent gestegen van 33,28 miljard euro in 2014 naar 34,33 euro miljard afgelopen jaar. De zondagomzet van de supermarkten is in 2015 gegroeid naar 1,41 miljard euro, een stijging van 21 procent ten opzichte van 2014. 

Gestart in 2000 heeft Annexum inmiddels een fondsvermogen van 800 miljoen euro, waarvan 367 miljoen euro eigen vermogen. Annexum beheert 33 fondsen, onder meer in de categorieën kantoren, zorg, hotels en woningen.

Reageer op dit artikel