nieuws

Geen recessie, wel lagere groei door Brexit

Financieel

De Nederlandse economie ondervindt flinke schade van de Brexit. Het ING Economisch Bureau past de vooruitzichten aan op basis van een nieuwe werkelijkheid. De bank verwacht geen recessie, wel minder economische en werkgelegenheidsgroei.

Door de Brexit is een onzekere periode aangebroken waarbij de economische groei in het Verenigd Koninkrijk stokt. Als Britse consumenten en ondernemers op de rem gaan staan, raakt dat de Nederlandse economie. Bijna 4% van het Nederlands bruto binnenlands product (bbp) en 300.000 banen zijn te danken aan het VK. Maar niet alleen een lagere Britse vraag treft exporteurs, het pond staat ook onder druk ten opzichte van de euro. Hierdoor worden Nederlandse producten flink duurder voor de Britten.

De uitslag van het Britse referendum drukt het vertrouwen van Nederlandse consumenten. Zo blijkt uit de ING Vraag van Vandaag onder ruim 43.000 respondenten. Een ruime meerderheid van de consumenten (56 procent) geeft aan na het Britse ‘Ja’ negatiever te zijn geworden over de Nederlandse economie.

Wanneer het vertrouwen onder consumenten daalt kan dit leiden dat tot uitstel of afstel van bestedingen. Met name duurzame consumptiegoederen en horeca worden getroffen. Marieke Blom,ING hoofdeconoom Nederland: ‘De economische schade zit hem in de kleine dingen. Een etentje laten schieten, een minder dure telefoon kopen of dat zomerjurkje toch maar laten hangen.’

De beurzen krabbelden dinsdag weer wat op na het bloedbad van de afgelopen dagen. De AEX stond  tegen het eind van de handelsdag 1,94 procent hoger en de Midkap, waarin veel vastgoedfondsen zijn opgenomen, zelfs 2,38 procent. NSI ging met 2,59 procent omhoog, Vastned 1,46 procent, WDP 2,20 procent en Wereldhave 2,18 procent. Zelfs bouwer BAM, met grote belangen in het Verenigd Koninkrijk pluste 1,38 procent. Ook in Londen herstelden de koersen zich.

 

 

Reageer op dit artikel