nieuws

Fondsmanagers beheren 2 biljoen euro vastgoed

Financieel

Fondsmanagers in Europa, Noord-Amerika en Azië-Pacific beheren in totaal voor 2 biljoen euro aan vastgoed. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van de 1,8 biljoen euro in 2014.

Dat blijkt uit onderzoek van Inrev, de Europese branche-organisatie voor niet-beursgenoteerd vastgoed, en zusterorganisaties in Azië en Noord-Amerika. Ook komt naar voren dat er een fllinke consolidatieslag gaande is in de vastgoedvermogensbeheer sector, waarvan de grote asset managers vooral profiteren. De tien grootste beheerders zijn nu goed voor 40 procent van het totaal.

Meest in het oog lopende stijger is fondsbeheerder TIAA die door de overname van TH Real Estate op plaats 3 van de top 10 terecht komt. CBRE Global Investors moet een plaats inleveren en belandt op de vierde plek. Terwijl Brookfield Asset Management en The Blackstone Group hun eerste en tweede plaats behouden. Gemiddeld hebben de vier grootste managers 100 miljard euro onder beheer. Verder prijken in de top 10: UBS Asset Management, AXA Investment Management-Real Assets, JP Morgan Asset Mangaement, Investco Real Estate, Pramerica Real Estate Investors en LaSalle Investment Managers.

Volgens Henri Vuong, hoofd onderzoek bij  Inrev, is de markt nog steeds flink in beweging. Heel weinig fondsmanagers zagen hun beheerde portefeuille krimpen, terwijl  Brookfield en Blackstone nu tussen de 50 tot 100 procent groter zijn dan drie jaar geleden.

Reguliere vastgoedfondsen zijn nog altijd behoorlijk populair bij beleggers. Zij nemen de helft van het beheerde vermogen van 2 biljoen voor hun rekening.

 

 

Reageer op dit artikel