nieuws

Woningen beste jongetje van IPD-klas

Financieel

Het totaalrendement van commercieel vastgoed in de IPD Nederlandse kwartaal vastgoedindex is in het eerste kwartaal uitgekomen op 2,2 procent tegen 1,4 procent in de eerste drie maanden van 2015. Woningen presteren wederom het best.

Woningen beste jongetje van IPD-klas

Dat meldt IPD-moederbedrijf MSCI. Het totaalrendement bestaat uit een direct rendement van 1,3 procent en een indirect rendement van 0,9 procent. Woningen deden het de eerste drie maanden van 2016 het best met een totaalrendement van 3,1 procent, gevolgd door kantoren (1,7 procent), overig vastgoed (1,4 procent), winkels (1 procent) en bedrijfsruimten (0,4 procent). Het indirect rendement was negatief voor bedrijfsruimten (-1,4 procent), winkels (-0,4 procent) en overig (-0,1 procent).

Op basis van het cumulatieve totaalrendement tussen Q1 2015 en Q1 2016 steekt residentieel vastgoed er met 12,4 procent ook met kop en schouders bovenuit. Het gemiddelde totaalrendement over alle vastgoedsegmenten bedraagt 9,5 procent op jaarbasis. Overig vastgoed (8,1 procent) presteert eveneens goed. Kantoren (6 procent), winkels (5,9 procent) en bedrijfsruimten (3,1 procent) blijven onder het gemiddelde. Op jaarbasis is van een negatief rendement echter geen sprake meer.

Ten opzichte van december 2007 (= 100 procent) doet winkelvastgoed het echter nog steeds het beste van de traditionele vastgoedsegmenten met een totaalrendement van 144,8 procent). Woningen (126,5 procent) volgen op grote afstand. Beleggingen in bedrijfsruimten (105,9 procent) en kantoren (113,1 procent) hebben institutionele investeerders sinds eind 2007 nauwelijks wat opgeleverd. Overig vastgoed (160,9 procent) daarentegen leverde de afgelopen 8,5 jaar het meeste rendement op.

Reageer op dit artikel