nieuws

Nieuw zorgvastgoedfonds in de maak

Financieel

Twynstra Gudde denkt aan de oprichting van een saneringsfonds voor overtollig zorgvastgoed. Het fonds moet een omvang krijgen van 500 miljoen tot 1 miljard euro.

Dat zegt Dennis Christmas, managing partner van Twynstra Gudde Zorg, in een interview met Zorgvisie.nl. ‘Wij willen optreden als intermediair tussen de zorginstellingen en de beleggers in zo’n fonds en we willen de start van het fonds managen. Zorginstellingen hebben belangstelling en we zijn in gesprek met financiële instellingen’, aldus Christmas. Met een omvang vanaf 500 miljoen euro is het fonds volgens hem ook interessant voor Nederlandse pensioenfondsen.

In zijn praktijk komt hij regelmatig kleinere zorginstellingen tegen die moeite hebben met de afbouw van hun vastgoedportefeuille. Sloop van de gebouwen is vaak te kostbaar omdat dan flink moet worden afgeschreven. Herontwikkeling is tijdrovend. Christmas stelt dat zorgpartijen kunnen leren van de bankensector. ‘SNS heeft zijn vastgoedleningenportefeuille afgezonderd waarna via een financieringsronde herfinanciering heeft plaatsgevonden. Door het managen van de portefeuille wordt geprobeerd om het verlies te beperken danwel om te zetten naar winst.’

De bedoeling is dat de zorginstellingen hun gebouwen en gronden tegen boekwaarde overdragen aan het  fonds. Dit fonds heeft dan als doel om op de langere termijn de gronden en het vastgoed ten gelde te maken. Zorginstellingen die vastgoed overdragen, zouden ook kunnen participeren in het fonds om te profiteren van een eventuele waardeontwikkeling. ‘Op die manier voorkom je dat het gevoel ontstaat dat een ander er vandoor gaat met de winst.’ Hij verwacht over een half jaar vast te stellen of het fonds haalbaar is. 

Reageer op dit artikel