nieuws

Geen inflatie Nederland, deflatie eurozone

Financieel

De inflatie in Nederland is in april uitgekomen op 0 procent tegen 0,6 procent in maart. De prijzen van consumptiegoederen in de eurozone daalden van 0 procent in maart naar -0,2 procent in april.

Dat blijkt uit op 10 mei gepubliceerde CBS-cijfers. In de afgelopen maanden is de inflatie in de eurozone vaker negatief geweest. Ook in januari 2015 was de inflatie in Nederland 0,0 procent. Dat was toen de laagste inflatie sinds december 1987. De prijsontwikkeling van mobiele telefoons had in april een verlagend effect op de inflatie. Mobiele telefoons waren bijna 15 procent goedkoper dan een jaar eerder. Daarnaast waren diensten van banken 10 procent goedkoper op jaarbasis. Consumenten betaalden aanzienlijk minder voor betaalpakketten van banken.

De prijzen van accommodaties en vliegtickets in april verlaagden ook de inflatie. Omdat de prijsontwikkeling van energie en voeding sterk fluctueert en de prijzen van alcohol en tabak vaak stijgen door belastingmaatregelen, wordt ook gekeken naar de inflatie exclusief deze productgroepen. De inflatie volgens deze maatstaf is in april gedaald naar 0,6 procent. In maart was dit nog 1,3 procent.

Naast de consumentenprijsindex (CPI) stelt CBS ook de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP) samen. De inflatie in Nederland volgens de HICP is in april uitgekomen op -0,2 procent. In maart was de inflatie nog 0,5 procent. De HICP houdt in tegenstelling tot de CPI geen rekening met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de prijsontwikkeling van huurwoningen. 

Reageer op dit artikel