nieuws

Bezettingsgraad Nederlandse Vastned-winkels onder druk

Financieel

De malaise in delen van de Nederlandse winkelstraten dringt door in de resultaten van winkelbeleggers. Vastned zag zijn bezettingsgraad met 1,2 procentpunt dalen door niet verlengde huurcontracten in Nederland.

Dat blijkt uit een kwartaalupdate van Vastned. In de eerste drie maanden daalde de gemiddelde bezettingsgraad van diens winkelportefeuille naar 96,7 procent van 97,9 procent in het eerste kwartaal van 2015. De verwachting voor het direct resultaat voor 2016 blijft echter ongewijzigd op 2,30 à 2,40 euro per aandeel. De verhuur van de Vastned-winkels in Frankrijk, België, Spanje, Portugal en Turkije bleef op peil. In Nederland daalde de gemiddelde bezettingsgraad van 97,3 naar 95 procent. Deze daling is veroorzaakt door het aflopen en niet-verlengen van een aantal reguliere en tijdelijke huurcontracten voor Nederlandse retailers.

Opvallend is de toegenomen leegstand van Nederlandse high street shops. Die bedroeg eind maart 2016 89,4 procent tegen 94,8 procent eind maart 2015. De Nederlandse non-high street shops waren eind maart voor 93,5 procent verhuurd tegen 96,3 procent een jaar eerder. De Nederlandse topwinkels, de premium city high street shops, bleven goed presteren met een bezetting van 99,8 procent, iets meer dan de 99,7 procent eind maart 2015. Zes retailunits van Vastned in Nederland werden getroffen door faillissementen. Vier daarvan werden verhuurd aan doorgestarte retailers tegen een lagere huurprijs.

Het voormalige V&D-pand van 9.000 m2 op het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord denkt Vastned in de loop van 2017 weer te verhuren. Momenteel voert Vastned afrondende gesprekken met drie retailers voor dit pand. Zodra de huurcontracten zijn getekend, begint de verbouwing. Het vastgoedfonds blijft prime retail kopen. In het eerste kwartaal kocht Vastned voor 23,8 miljoen topretail in Parijs en Utrecht. De bezettingsgraad van alle premium city high street shops van Vastned daalde licht van 99,7 naar 99,5 procent. Maar Vastned wist wel een huurprijsstijging van 13,5 procent te realiseren voor afgesloten contracten op deze winkels.

Reageer op dit artikel