nieuws

Van Wijnen: tekort aan woningbouwlocaties dreigt

Financieel

Van Wijnen Groep heeft in 2015 een nettowinst geboekt van 12 miljoen euro tegen 10,7 miljoen een jaar eerder en 4,8 miljoen in 2013. Nieuwe woningbouwlocaties in de steden zijn nodig om aan de woningvraag te voldoen.

Dat blijkt uit de jaarcijfers van de bouw- en projectontwikkelingsonderneming en een toelichting daarop van directievoorzitter Edwin van den Berg. Vooral de ontwikkeling en nieuwbouw van woningen, 2.890 eenheden in 2015, zijn verantwoordelijk voor de omzetgroei. Van deze woningen is 55 procent verkocht aan beleggers en woningcorporaties en 45 procent aan particulieren. De omzet uit woningbouw steeg vorig jaar naar 293 miljoen euro tegen 222 miljoen in 2014. ‘Het herstel van de woningmarkt is zichtbaar in de financiële resultaten’, aldus de Van Wijnen-directeur.

Van den Berg ziet de woningmarkt de komende jaren verder herstellen. De topman waarschuwt wel dat snel nieuwe bouwlocaties nodig zijn om aan de vraag te kunnen voldoen. Ondanks het herstel en de groeiende vraag moest Van Wijnen vorig jaar opnieuw afschrijven op grondposities. In 2015 boekte Van Wijnen 15 miljoen euro af op grondposities buiten de grote steden. In 2014 was dat 13 miljoen en in crisisjaar 2013 54 miljoen euro. Van Wijnen heeft nog een grond- en ontwikkelportefeuille van 111 miljoen euro en een afnameplicht van 38 miljoen aan grondposities.

De omzet van Van Wijnen nam vorig jaar met 17,9 procent toe tot 693 miljoen euro. De omzet van utiliteitsbouw groeide naar 176 miljoen euro van 165 miljoen in 2014. Vorig jaar realiseerde Van Wijnen 200.000 m2 aan commerciële ruimten, waarvan 44 procent aan bedrijfspanden en 33 procent aan onderwijs- en zorgvastgoed.

Van Wijnen Groep zegt in 2015 de vruchten te hebben geplukt van het economische herstel. Voor 2016 verwacht Van Wijnen een verdere verbetering van de resultaten, mede dankzij een goed gevulde orderportefeuille van 922 miljoen euro per 31 december 2015. ‘Die biedt een sterk fundament voor het behalen van verdere resultaatverbetering in 2016 en de jaren die volgen’, aldus de directievoorzitter van Van Wijnen.

De onderneming richt zich meer op het ontwikkelen van gebouw- of omgevingsconcepten die het ‘wonen’ of ‘verblijven’ aangenaam, duurzaam, toekomstbestendig en persoonlijk maken. Concreet leverde dat in 2015 concepten op als Fijn Wonen, Wij Wonen en MijnHuis.org. In het verslagjaar leverde Van Wijnen ook vele nul-op-de-meterwoningen op.

Reageer op dit artikel