nieuws

Marathon betaalt bodemprijzen voor deel Maxima-portfolio

Financieel

Credit Suisse (CS) heeft zijn Maxima-portefeuille voor 372,38 miljoen euro verkocht aan Marathon Asset Management, blijkt uit onderzoek van Vastgoedmarkt. Tien van de veertien objecten verkocht CS met afboekingen tot wel 70 procent.

Op zijn beurt heeft CS het vastgoed in het verleden in verschillende transacties aangekocht voor 382,49 miljoen euro, blijkt uit de database van Vastgoedmarkt Research. De Zwitserse bank investeerde bovendien naar schatting nog tientallen miljoenen in de grootschalige herontwikkeling van 5Keizers Amsterdam en Sijthoff-City Den Haag, twee prime assets uit de Maxima-portefeuille.

Marathon heeft met de koop op 31 maart van de Maxima-portfolio met 138.000 m2 commercieel vastgoed goede zaken gedaan. De Amerikaanse vermogensbeheerder tastte weliswaar diep in de zak voor het prime vastgoed van Credit Suisse in Amsterdam en Den Haag, maar kocht secundair vastgoed met kortingen tot 70 procent.

Het verkoopbedrag van ruim 372 miljoen euro ligt dicht bij de boekwaarde van ongeveer 380 miljoen euro, die Credit Suisse communiceerde. Marathon betaalde echter ook nog eens in totaal 22,11 miljoen euro aan overdrachtsbelasting. Op twee locaties heeft CS bovendien de erfpacht afgekocht voor in totaal 30,43 miljoen euro.

Voor topvastgoed betaalde Marathon de hoofdprijs, zoals blijkt uit de koopsom van 68 miljoen euro voor Zuidas-kantoor FOZ Building. Credit Suisse betaalde in piekjaar 2007 nog 57 miljoen euro voor de toenmalige ontwikkeling aan het consortium Mahler4. Daar staat tegenover dat CS tien van de veertien objecten met verlies heeft verkocht, met afboekingen van 10 tot 70 procent. Grootste bleeders door grote leegstand zijn kantoren Meander 825 in Arnhem (-70 procent, verlies bijna 20 miljoen) en Dillenburgstraat Eindhoven (-44 procent, verlies 18,8 miljoen).

Reageer op dit artikel