nieuws

Kantoren weer favoriet bij ABN Amro

Financieel

Na jaren van kommer en kwel zijn kantoren als sector weer favoriet. Dat vormt de boodschap van ABN Amro-vastgoedanalisten Ruud van Maanen en Eric Wilmer in hun op 4 april gepubliceerde rapport ‘Switch to Office’ over de Europese beursgenoteerde vastgoedsector.

Het rapport is optimistisch getoonzet. De wereldwijde zoektocht naar rendement van beleggers zet door. Vastgoedwaardes en investeringen blijven stijgen in 2016, gestut door sterke fundamenten onder de Europese vastgoedmarkt, zo luidt de verwachting.

Kantoren zijn favoriet, Franse fondsen in het bijzonder. De Franse fondsen FDR en Icade en het in Amsterdam genoteerde winkelcentrumfonds Eurocommercial voeren de lijst van beurspareltjes aan. Het Nederlandse retailfonds Vastned en het Finse Citycon bieden volgens ABN Amro het meeste koerspotentieel. Meest terughoudend is de bank over de Belgische fondsen WDP (logistiek) en Cofinimmo (kantoren, zorgvastgoed en cafés).

De kantorensector wordt geprefereerd vanwege het cyclische karakter, hoewel de huurindexatie dit jaar waarschijnlijk nihil zal zijn. Maar de bezettingsgraad van kantoren begint te verbeteren. De leegstand is het vierde kwartaal van 2015 met 0,8 procent gezakt tot 10,8 procent. Ook zal de werkloosheid in Europa waarschijnlijk verder teruglopen en dit zal leiden in sterke economische regio’s, zoals Parijs, tot hogere bezettingsgraden en huurgroei. Na drie opeenvolgende jaren van dalende kantoorhuren zullen de huren in 2016, 2017 en 2018 met respectievelijk 0,1 procent, 1 procent en 2 procent stijgen.

De huurgroei van de Europese retailfondsen zal volgens ABN Amro dit jaar echter halveren tot 0,8 procent, in vergelijking tot vorig jaar. Die terugloop houdt verband met de structurele veranderingen (e-commerce) waarmee de winkelmarkt worstelt. Geografisch gezien zijn  Italië en Zweden als retaillmarkten favoriet. Precies ook  twee van de drie markten waarin het favoriete retailfonds Eurocommercial acteert. Vanwege de hoge prijs van het aandeel is Unibail-Rodamco momenteel het minst geprefereerde retailfonds van Europa volgens ABN Amro.

Reageer op dit artikel