nieuws

DNB: grote problemen door lage rente

Financieel

De extreem lage rente is niet goed voor Nederland en risicovol voor huizenkopers. Hoe langer de lage rente aanhoudt, hoe groter de problemen worden.

Dat zei Klaas Knot, directeur van De Nederlandsche Bank, op 13 april tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Het parlement praatte met bankiers en pensioenbestuurders over de gevolgen voor het beleid van de Europese Centrale Bank, dat in maart besloot de rente te verlagen naar 0 procent en het opkoopprogramma te verhogen tot 80 miljard euro per maand.

De DNB-directeur was tegen deze extra monetaire verruiming.  Knot is ervan overtuigd dat huizenbezitters in de problemen komen als de hypotheekrente van nu zo’n 2 procent (10-jarige hypotheek) weer gaat stijgen. ‘Dat gaat natuurlijk tot ongelukken leiden.’ Iedereen die een hypotheek afsluit, raadt hij aan om een persoonlijke stresstest te doen. ‘Kan ik mijn hypotheek nog betalen als de rente naar 3, 4 of 5 procent stijgt?’

Ook stelt hij vast dat huishoudens door de lage rente juist minder dan meer geld uitgeven. Dat komt doordat huishoudens anticiperen op een lagere opbrengst uit spaargeld en pensioen. ‘De lage rente heeft in Nederland een omgekeerd effect dan wat de ECB beoogt. De ECB wil dat we meer geld uitgeven, maar we houden in Nederland juist de hand op de knip.’

De lage rente brengt ook risico’s met zich mee voor de Europese landen. Door het ruime monetaire beleid voelen overheden weinig druk om verder te hervormen. De lage rente geeft een vertekend beeld van de staatsschuld en de houdbaarheid ervan. Dat geldt vooral voor de Zuid-Europese landen die nog maar net uit de eurocrisis zijn. Knot pleit ervoor dat overheden met de goedkope leningen hun schulden aflossen. Overigens acht de DNB-directeur de ECB niet hoofdschuldig aan de lage rente. De lage economische groei wordt volgens hem ook veroorzaakt door de vergrijzing. ‘Centrale bankiers zijn net als acteurs in een stuk waarover zij niet zelf de regie voeren.’

Reageer op dit artikel