nieuws

Bijenkorf: focus op luxe loont

Financieel

De Bijenkorf heeft in het gebroken boekjaar 2015/2016 een operationele winst geboekt van 16,5 miljoen euro, 13,8 procent meer dan een jaar eerder (14,5 miljoen). De ombouw naar luxe warenhuisketen noemt De Bijenkorf succesvol.

Bijenkorf: focus op luxe loont

Dat meldt de keten, sinds 2011 onderdeel van Selfridges Group. Selfridges, ook eigenaar van Primark, is een dochteronderneming van het in Canada gevestigde Wittington Investments. Medio 2013 kondigde De Bijenkorf aan vijf van de twaalf filialen te sluiten. Bijenkorf liet weten voor zo’n 200 miljoen euro de zeven warenhuizen om te bouwen tot luxe warenhuizen met internationale luxemerken. Een jaar later maakte de keten bekend De Drie Dwaze Dagen te schrappen.

Deze aanpak heeft volgens topman Giovanni Colauto direct voor groei gezorgd. De identieke omzet groeide het afgelopen boekjaar ruim 7 procent. De brutowinst is overigens wel exclusief herstructureringskosten van 1 miljoen euro voor de sluiting van afgestoten vestigingen. Omzet- en winstcijfers heeft de warenhuisketen niet bekendgemaakt.

De keten zegt in Amsterdam dit jaar ‘de grootste luxe shopping beleving van de Benelux’ te openen. De Bijenkorf opent in de tweede helft van 2016 in het Amsterdamse warenhuis uit 1870 de totaal vernieuwde parterre van 4.300 m2. In augustus en september worden op de eerste, tweede en derde etage nieuwe designermode- en luxe schoenenafdelingen voor dames en heren geopend. In totaal goed voor ruim 7.000 m2 aan luxe, aldus de warenhuisketen.

Ook in de andere flagship stores in Den Haag (1926) en Rotterdam (1930) heeft de keten fors geïnvesteerd. In Utrecht krijgt de winkel een nieuwe etage en vernieuwd restaurant. In het al uitgebreide pand in Den Haag wordt het restaurant nog verbouwd. Ook vernieuwd zijn de vier middelgrote filialen in Amstelveen (1998), Utrecht (1987), Eindhoven (1969) en Maastricht (2003) m2. De warenhuizen in Arnhem en Enschede heeft De Bijenkorf begin 2014 afgestoten. Dit voorjaar liepen de huurovereenkomsten voor de panden in Groningen, Breda en Den Bosch af. 

Reageer op dit artikel