nieuws

Topwinkeldeal Rosenbaum-Syntrus Achmea afgeketst

Financieel

RJB Group heeft de verkoop van zijn Nederlandse A1-winkelportefeuille aan Syntrus Achmea Real Estate en Finance afgeblazen. Syntrus Achmea zou teveel deadlines hebben gemist, waarna Ronnie Rosenbaum er ‘geen trek’ meer in had.

Dat zegt RJB Group-eigenaar Rosenbaum in een interview met tijdschrift Quote. Een voorlopige koopovereenkomst over de portefeuille van naar schatting 1,2 miljard euro lag er vanaf medio juni 2015, zoals Vastgoedmarkt destijds meldde. RJB Group verwachtte dat de deal in november of december definitief zou worden beklonken. Verkoop bleef uit wegens onenigheid over de koopsom, begreep Vastgoedmarkt van bronnen rond het verkoopproces. Syntrus Achmea wilde een lagere prijs uitonderhandelen, maar Rosenbaum zou geen centimeter hebben bewogen.

Tegen Quote zegt Rosenbaum dat de vermogensbeheerder in december aangaf meer tijd nodig te hebben. Syntrus Achmea moest een bepaalde constructie opzetten, een fonds waarin tien institutionele beleggers zouden participeren. De AFM zou de eerste constructie hebben afgewezen. Ook de koopaktes waren volgens hem nog niet in orde. RJB Group gaf uitstel tot 15 januari, vervolgens verschoof de deadline naar 15 februari. Toen de koopaktes nog niet getekend waren door de investeerders, had Rosenbaum er genoeg van.

In een brief gaf hij de vermogensbeheerder een ultieme deadline op 1 maart. Op 10 maart trok RJB Group definitief de stekker uit de onderhandelingen, nadat ook 1 maart niet was gehaald. Syntrus Achmea zou vervolgens met een gang naar de rechter hebben gedreigd. Directeur Henk Jagersma en commissaris Hein Brand zouden ten slotte aan Rosenbaum ‘hebben toegeven dat het niet goed is gegaan’. De vermogensbeheerder zou 7 miljoen euro aan kosten hebben gemaakt. Syntrus Achmea wil geen reactie geven op de berichtgeving. ‘Het artikel hebben we voor kennisgeving aangenomen’, aldus de woordvoerder.

Van bronnen die anonimiteit wensen, begrijpt Vastgoedmarkt echter dat Syntrus er tot heel recent van overtuigd was dat de deal rond zou komen. De due diligence was tijdrovend en gecompliceerd, aangezien het Rosenbaum-vastgoed slecht was gedocumenteerd en onduidelijk was gestructureerd. Om die reden waren de beleggers namens wie Syntrus investeert wat huiverig om hun handtekening te zetten. Maar juist vorige week hebben zij zich allemaal tot de deal ‘bekeerd’. Omdat Syntrus Achmea daardoor meer equity had dan benodigd en ook financiering geen enkel probleem was, was het vertrouwen in een koopovereenkomst groot.

Reageer op dit artikel