nieuws

RMBS-financiering uit gratie bij banken

Financieel

Het bedrag aan door Nederlandse banken uitgegeven residential mortgage backed securities (RMBS) is sinds de piek in 2007 met bijna 42 procent gekrompen van 94 miljard naar 55 miljard euro eind 2015.

Dat schrijft De Nederlandsche Bank in een op 22 maart gepubliceerd Statistisch Nieuwsbericht. Ten opzichte van de totaal uitstaande Nederlandse woninghypotheken betekent dit een halvering naar 8,3 procent. De krimp van deze financieringsbron voor bancaire woninghypotheken werd de eerste jaren na 2007 veroorzaakt door de kredietcrisis. De verscherpte regelgeving voor securitisaties (Basel III) en de afgezwakte kredietgroei droegen met name de laatste jaren bij aan de afnemende populariteit ervan.

Omdat banken tijdens de kredietcrisis geen ongedekte financiering konden aantrekken, richtten ze zich op gedekte obligaties zoals de pandbrief. Vooral in 2010 en 2011 hebben Nederlandse banken de meeste covered bonds uitgegeven met 14 miljard euro per jaar. Na een lichte daling in 2014 – toen de RMBS-markt weer was hersteld – trok deze obligatiemarkt weer aan. Dat is mede te danken aan de aantrekkelijke fundingkosten als gevolg van het obligatie-opkoopbeleid van de ECB, aldus DNB. Eind 2015 is het totale uitstaande bedrag aan covered bonds gestegen naar 61 miljard euro. Daarmee zijn covered bonds voor het eerst omvangrijker als financieringsbron van woninghypotheken dan securitisaties, concludeert DNB.

 

Reageer op dit artikel