nieuws

Recordbedrag voor niet-genoteerd vastgoed

Financieel

De niet-genoteerde vastgoedsector heeft in 2015 jaar een recordbedrag van 123,6 miljard euro opgehaald voor nieuwe beleggingen. Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek van de Europese brancheorganisatie Inrev, haar Aziatische evenknie Anrev en de Amerikaanse organisatie NCREIF.

73 procent van de fondsmanagers verwacht dat de opgaande lijn de komende jaren voort zet. Pensioenfondsen leverden met 57,3 miljard in 2015 de grootste bijdrage (46,4 procent). Zij werden gevolgd door verzekeringsmaatschappijen (16,6 procent) en staatsfondsen (10,8 procent). Rijke particulieren brachten 3 miljard euro (2,6 procent) in.

Meer dan de helft van het kapitaal (51,1 procent) is bestemd voor Europa. Daarmee blijft Europa de belangrijkste bestemming. Vastgoedvehikels gericht op Amerika waren goed voor 27,9 procent (34,5 miljard euro) van de inleg. Azië/Pacific nam 13,6 procent voor haar rekening. Van de 321 vehikels van Noord-Amerikaanse fondsbeheerders had bijna de helft zijn vizier gericht op Europa, wat illustratief is voor de grote populariteit van ons werelddeel aan de overzijde van de Atlantische Oceaan. Voor fondsen met een wereldwijde focus werd 8,5 miljard euro opgehaald, goed voor 6,9 procent van het totaal.

De klassieke fondsstructuur was goed voor bijna de helft (47,3 procent) van de beleggingen, gevolgd door directe investeringen via separate rekening (24,4 procent) en joint ventures (13,3 procent). Uit het onderzoek komt ook naar voren dat het verstrekken van financieringen populair is bij beleggers. 9 procent van het kapitaal komt terecht bij zogenoemde ‘debt funds’ en andere financieringsvehikels. Bijna driekwart van deze inleg kwam voor rekening van Europese beleggers.

Van de verkozen vastgoedvehikels in Europa richt 71,8 procent zich op meerdere sectoren. Woningfondsen waren goed voor een tweede plaats met een aandeel van 9,4 procent. Slechts 2,9 procent kwam ten goede aan kantorenfondsen.

Reageer op dit artikel