nieuws

Prijscorrectie dreigt in Londense en Amerikaanse vastgoedmarkten

Financieel

Ondanks de sterke fundamenten onder de Europese en Amerikaanse vastgoedmarkten is Scott Crowe van CenterSquare IM terughoudend in zijn verwachtingen voor dit jaar. Voor de vastgoedbeleggingsmarkten van Londen en de VS voorziet de chief investment strategist zelfs een milde prijscorrectie.

‘Vastgoedcycli zijn niet identiek en de factoren die vastgoedcycli beïnvloeden, veranderen naarmate de economie verandert’, betoogt Crowe. BNY Mellon-boutique CenterSquare IM is een internationale vermogensbeheerder met wereldwijd 8,5 miljard dollar aan genoteerd en niet-genoteerd vastgoed onder management. Crowe was onlangs in Europa voor het bezoeken van institutionele klanten en vastgoedbedrijven. Tot de klantenkring behoort ook een van de grootste pensioenbeleggers van Nederland. Wie die partij is, wil de Australiër niet kwijt.  

De zwakkere economie betekent volgens hem dat de hoog gestemde verwachtingen over verdere huurgroei in de VS en het Verenigd Koninkrijk (lees: Londen) in 2016 waarschijnlijk niet waargemaakt zullen worden. Hij verwacht  een correctie van ongeveer -5 procent op de directe vastgoedwaardes in deze markten. ‘Een milde correctie dus’, aldus Crowe. De beurskoersen van Amerikaanse en de grote Britse vastgoedfondsen, zoals Hammerson en Land Securities, hebben de verwachte prijscorrectie in de directe markten volgens hem al ruimschoots ingeprijsd. Amerikaanse fondsen noteren gemiddeld op een discount van 13 procent, in het Verenigd Koninkrijk bedraagt de korting 15 procent ten opzichte van hun intrinsieke waarde. Volgens Crowe een ‘behoorlijk doorgeslagen’ reactie van beleggers. Hij voorziet – uitgaande van een milde prijscorrectie in de directe vastgoedmarkt – daarom eerder dat de koersen van de Britse en Amerikaanse vastgoedfondsen licht zullen stijgen dan dalen.

Voor continentaal Europa is een prijscorrectie in de directe vastgoedmarkt helemaal niet aan de orde, omdat de aanvangsrendementen minder hard gekrompen zijn en de prijzen minder hard gestegen dan in Londen of de VS. Maar ook hier mijdt hij risico’s van de perifere markten, waartoe hij niet alleen Oost-Europa rekent, maar ook Spanje en Italië. ‘Als je in Spanje wilt beleggen, ben je eigenlijk twee jaar te laat, toen lagen er daar volop kansen.’

Duitsland met zijn sterke economie is sowieso zijn favoriete beleggingsland in Europa. Hij investeert dan ook graag in Duitse woningfondsen zoals bijvoorbeeld Deutsche Wohnen.

Over Nederland en Zweden is Crowe eveneens positief. Favoriet is Wereldhave. ‘Wij geloven echt in het turnaround-verhaal van Wereldhave. Ze zijn prima bezig!’

Meer over de visie van Scott Crowe in het maartnummer van Vastgoedmarkt, dat donderdag 17 maart verschijnt. 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel